Petek, 21 junij 2024
Iskanje

Rekordne temperature na dnu Tržaškega zaliva

Tokrat so ogroženi organizmi, ki prebivajo na dnu morja

Trst |
15. sep. 2023 | 10:02
Dark Theme

Znanstveniki z Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) poročajo o alarmantnem pojavu, imenovanem pridneni morski vročinski val. Temperature morja na dnu Tržaškega zaliva so namreč dosegle rekordno visoke vrednosti.

Poročila z Morske biološke postaje Piran kažejo, da se je temperatura vode pri dnu Tržaškega zaliva, to je na globini 22 metrov, močno zvišala, medtem ko je na površini, čeprav je tudi tam višja od povprečja, naraščala bolj zmerno, so danes sporočili z NIB.

Kot so pojasnili, smo trenutno priča vročinskemu valu druge do tretje kategorije (od štirih), kar je primerljivo z izjemno vročimi poletji, kakršno je bilo zabeleženo leta 2003. Vendar tokrat niso ogroženi ljudje in kopenski organizmi, temveč organizmi, ki prebivajo na dnu morja.

Trenutni pridneni morski vročinski val je daleč najmočnejši v obdobju od leta 2002, odkar na Morski biološki postaji Piran izvajajo kontinuirane meritve temperature na morskem dnu, je povedal tamkajšnji raziskovalec Martin Vodopivec. Rekordna izmerjena temperatura po njegovih besedah znaša 24,65 stopinje Celzija.

Poročilo, tako na NIB, kaže na nujnost ukrepov za zaščito morskega ekosistema pred podnebnimi spremembami. Morski vročinski val v Tržaškem zalivu je opozorilni znak, da so podnebne spremembe resničnost, ki vpliva na naše okolje in življenje morskih prebivalcev, so sklenili.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava