Sobota, 27 november 2021
Iskanje

S solzivcem nad demonstrante kot leta 1998

Upokojeni sindikalist Cgil Renato Kneipp se spominjal podobnega načina razpuščanja protestov

Trst |
20. okt. 2021 | 6:25
Dark Theme

Uporabe solzivca v Trstu že dolgo ne pomnimo. Ko smo se spraševali, kdaj je policija z njim krotila nerede oz. razpuščala skupine prenapetežev, smo se spomnili na 8. oktober 1966. Takrat so demonstranti stopili na ulice, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi sklepov medministrskega odbora za gospodarsko načrtovanje CIPE, ki je napovedalo preureditev državnega ladjedelništva oz. dejansko zaprtje tržaške ladjedelnice Sv. Marka, ki je od leta 1938 s svojo izredno dejavnostjo zagotavljala mestu ugled v krogih svetovnega pomorstva. »Nazadnje pa je v Trstu policija solzivec uporabila med demonstracijo za zaprtje centra za pridržanje migrantov v Starem pristanišču,« nas je spomnil danes upokojeni sindikalist Cgil Renato Kneipp, ki smo ga povprašali, ali pomni kaj podobnega, kot se je v ponedeljek pripetilo pred pristaniščem.

Renato Kneipp (FOTODAMJ@N)
Renato Kneipp (FOTODAMJ@N)

Bilo je 24. oktobra 1998, ko je mestne ulice napolnila pisana množica demonstrantov za človekovo dostojanstvo, proti rasizmu in za pravice priseljencev. Samo nekaj mesecev pred tem je takratni notranji minister Giorgio Napolitano pri nas odprl začasni center za nezakonite priseljence v Starem pristanišču, ki je lahko sprejel do 9 oseb, medtem ko jih je bilo v določenem trenutku celo trideset, kar je vzbudilo ogorčenje mnogih. V mestu so tistega dne potekale umirjene demonstracije, za katerimi so med drugimi stali senator Oljke Fulvio Camerini in čilski pisatelj Luis Sepulveda, Stranka komunistične prenove, Slovenski in italijanski komunisti, Levi demokrati, Cgil, pridružili pa so se tudi številni zastopniki t.i. belih kombinezonov iz Veneta, ter druga združenja, ki so si prizadevali, da bi javnosti pokazali, kako živijo priseljenci v centru.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Želel/a bi, da vlada državljanski socialni dohodek (it. reddito di cittadinanza):

13. nov. 2021 | 6:00
Obdrži
Obdrži, toda v spremenjeni obliki
Ukine
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo