Četrtek, 11 julij 2024
Iskanje

Slovo od ameriških gostov s polnimi žepi

Letalonosilka Truman je danes odplula iz Tržaškega zaliva

Trst |
28. apr. 2022 | 19:23
Dark Theme

Ameriška letalonosilka Harry S. Truman je danes po petih dneh zapustila Tržaški zaliv. 4800 pretežno mladih mornarjev (med njimi je bilo tudi marsikatero dekle), ki so se v teh dneh počitniško »pasli« po mestnem središču in okolici, so se nazadnje vkrcali nanjo in odpluli južno.

Zanimalo nas je, ali je njihov prihod pozitivno vplival na tukajšnje gospodarske dejavnosti. So mladi mornarji v času počitnic le potrosili nekaj več in razveselili domače trgovce ter hotelirje?

Da je bilo tako, so nam potrdili vsi sogovorniki. Najbolj so se jih veselili kajpak gostinci in upravitelji barov v mestnem središču, kjer vedo povedati, da so ameriški gostje brezskrbno naročali hrano in pijačo, ne da bi se ozirali na ceno. Koktajli, pivo, pa tudi vino – vse je bilo treba okusiti, tako kot italijanske pice ali špagete, ribje specialitete in pa tudi pristne tržaške jedi.

Nekateri ameriški gostje so se odločili za voden ogled mestnega središča (FOTODAMJ@N)
Nekateri ameriški gostje so se odločili za voden ogled mestnega središča (FOTODAMJ@N)

»Občutek smo imeli, da budžet zanje nikakor ni pomemben, saj se z ladje izkrcajo zelo redko,« je potrdil tudi predsednik združenja tržaških hotelirjev Federalberghi Guerrino Lanci. Nastanitve so bile dejansko zapolnjene, je poudaril in namignil, da se najbrž za hotele s petimi zvezdicami niso odločali, vendar jih tudi nekoliko višje cene nočitev niso strašile. Mnogi so bili nastanitev primorani poiskati tudi zunaj mestnega središča, tako da so posledično razveselili tudi taksiste, ki so jih veselo spremljali, kamorkoli se jim je poželelo.

Kamorkoli si se obrnil, tam si jih zagledal. Mlade mornarje, ki so lagodno korakali po mestu z nahrbtnikom na ramenih in nakupovalnimi torbami v rokah. Nekateri so bili čisto prepoznavni Američani, s čepico in širokimi hlačami, tako da jim ni bilo treba niti ust odpreti. Dolgo so posedali po barih, polnili picerije in restavracije ter se seveda zatekali tudi v njim bolj domačo fast food restavracijo na Goldonijevem trgu.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava