Četrtek, 30 november 2023
Iskanje

Spominski Park miru na Opčinah bo upravljalo VZPI-ANPI

Državna vojaška domena je lastnino prepisala na Občino Trst, slednja pa bo upravljanje območja za nedoločen čas prenesla na slovensko narodno skupnost oz. na Vsedržavno združenje partizanov Italije

Trst |
10. jul. 2019 | 17:08
Dark Theme

Državna vojaška domena je pred nekaj dnevi opensko strelišče, pravzaprav spominski Park miru končno prepisala na Občino Trst, ki je dejansko postala njegova lastnica in ga bo v kratkem za nedoločen čas prenesla v upravljanje slovenski narodni skupnosti oz. pokrajinskemu Vsedržavnemu združenju partizanov Italije.

»Danes je res lep dan, ker se zaključuje dolga zgodba.« Župan Roberto Dipiazza je v sinji dvorani v družbi generalnega konzula RS v Trstu Vojka Volka, tržaških občinskih svetnikov Igorja Svaba in Valentine Repini ter predsednice zahodnokraškega rajonskega sveta Maje Tenze sprejel novinarje, da bi jim sporočil dobrodošlo novico. »Pisalo se je leto 2004, ko sem Občino Trst prav tako vodil podpisani. S srenjo Boršt sem se takrat domenil, da bom - v zameno za postavitev spomenika na bazovskem šohtu - na openskem strelišču, kjer je bilo ustreljenih 70 talcev, uredil park miru. Mislil sem, da bo šlo vse nekoliko hitreje, pa smo se vsaj štiridesetkrat srečali s prefekturo, zastopniki državne vojaške domene, predstavniki srenj ... Zavlačevanja, Italija, pač,« je na kratko obnovil dogajanje župan. Pred dnevi pa je končno padla kocka - 179 kvadratnih metrov površine je uradno prešlo v roke Občine Trst. V roku okvirno tridesetih dni bo območje tudi vpisano v zemljiško knjigo, nato pa ga bo Občina za nedoločen čas predala pokrajinskemu Vzpi-Anpi, ki bo dobilo končno ključe in ga bo prosto upravljalo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava