Sreda, 29 november 2023
Iskanje

Sredstev za Narodni dom za zdaj še ni

Deželna vlada potrebnih prispevkov še ni vključila v rebalans proračuna

Trst |
11. jul. 2023 | 7:33
Dark Theme

Tik pred koncem skoraj dvajset let dolge zgodbe obnavljanja Narodnega doma pri Svetem Ivanu bi se lahko nekoliko zataknilo. Deželna vlada Furlanije - Julijske krajine v postopek rebalansa deželnega proračuna še ni vključila napovedanih finančnih sredstev za nakup notranje opreme, za katero bi potrebovali 400.000 evrov. Krovni organizaciji SKGZ in SSO, Narodna in študijska knjižnica (NŠK) ter Slovenski raziskovalni inštitut (Slori), ki bosta glavna upravitelja novega središča, na predsednika deželne vlade Massimiliana Fedrigo in pristojne odbornike naslavljata pismo. S tem jih spodbujajo, naj jim s finančnimi sredstvi omogočijo opraviti zaključni korak do uresničitve težko pričakovanega načrta.

Zadnjo priložnost predstavlja razprava v deželnem svetu, ki naj bi se začela čez nekaj več kot teden dni in med katero lahko še vključijo zadnje popravke k rebalansu. Do nedavnega je sicer kazalo, da ne bo treba tik pred zdajci zadrževati diha in upati v srečen razplet ravno na koncu postopka.

Livio Semolič, ki s pooblastilom krovnih organizacij spremlja obnovo Narodnega doma pri Svetem Ivanu in vodi dogovarjanje z deželnimi oblastmi, se je 7. junija pogovoril z deželnim odbornikom za premoženje Sebastianom Callarijem. Ta mu je tedaj zagotovil, da bo posredoval pri Fedrigi in sredstva vključil v začetni osnutek rebalansa, je razložil. Tedaj sta se tudi domenila za vsoto in podrobnosti na podlagi predračuna, ki ga je pripravil poverjeni arhitekt Aleš Plesničar. A se omenjeno ni zgodilo.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava