Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

Svoj kip bo morda končno dobil tudi Josef Ressel

V pisarno tržaškega župana Roberta Dipiazze je prispel osnutek načrta

Trst |
7. nov. 2019 | 6:25
Dark Theme

Po Jamesu Joyceu, Italu Svevu, Umbertu Sabi in Gabrieleju D'Annunziu bo svoj kip po vsej verjetnosti dobil tudi Josef Ressel (1793-1857), gozdar in izumitelj ladijskega vijaka, ki je del svojega življenja med drugim preživel tudi v Trstu. Pobudo za postavitev kipa tej osebnosti so pred leti promovirali člani združenja TriesteBella in krožka Istria, spomladi letos je v občinskem svetu svetniško pobudo o postavitvi kipa Josefu Resslu predstavil mestni svetnik iz vrst Severne lige Radames Razza, zdaj je tej zamisli resno naklonjen tudi tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je v preteklih dneh v Mestni hiši sprejel umetnika, ki je predstavil idejno zasnovo Resslovega kipa.

Gre za tržaškega kiparja Giorgia Delbena, ki je v svoji dolgi kiparski karieri naredil že mnogo kipov. Po njegovi zamisli, seveda, če jo bo občinska uprava sprejela, bo Josef Ressel zaživel v naravni velikosti, visok bo 1,80 metra, narejen pa bo iz brona. Umetnikov načrt predvideva Ressla v stoječem položaju, ob njem pa bo stal njegov najbolj znani izum, ladijski vijak.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo