Ponedeljek, 13 julij 2020
Iskanje

Svoj kip bo morda končno dobil tudi Josef Ressel

V pisarno tržaškega župana Roberta Dipiazze je prispel osnutek načrta

Trst |
7. nov. 2019 | 6:25
Dark Theme

Po Jamesu Joyceu, Italu Svevu, Umbertu Sabi in Gabrieleju D'Annunziu bo svoj kip po vsej verjetnosti dobil tudi Josef Ressel (1793-1857), gozdar in izumitelj ladijskega vijaka, ki je del svojega življenja med drugim preživel tudi v Trstu. Pobudo za postavitev kipa tej osebnosti so pred leti promovirali člani združenja TriesteBella in krožka Istria, spomladi letos je v občinskem svetu svetniško pobudo o postavitvi kipa Josefu Resslu predstavil mestni svetnik iz vrst Severne lige Radames Razza, zdaj je tej zamisli resno naklonjen tudi tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je v preteklih dneh v Mestni hiši sprejel umetnika, ki je predstavil idejno zasnovo Resslovega kipa.

Gre za tržaškega kiparja Giorgia Delbena, ki je v svoji dolgi kiparski karieri naredil že mnogo kipov. Po njegovi zamisli, seveda, če jo bo občinska uprava sprejela, bo Josef Ressel zaživel v naravni velikosti, visok bo 1,80 metra, narejen pa bo iz brona. Umetnikov načrt predvideva Ressla v stoječem položaju, ob njem pa bo stal njegov najbolj znani izum, ladijski vijak.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo