Nedelja, 26 november 2023
Iskanje

Trst za Švedsko ključnega pomena

Odprli švedski častni konzulat, postojanko počastil tudi veleposlanik Jan Björklund

Trst |
14. okt. 2022 | 10:23
Dark Theme

V Ul. San Nicolò 15 v strožjem tržaškem središču so včeraj uradno odprli švedski častni konzulat. No, res, če bi koga vprašali o različnih narodnostih, ki živijo v mestu, na Švede sploh ne bi pomislil. Popisovanje je še v teku, od junija pa je za pomoč zaprosilo približno 40 družin, je povedala častna konzulka Cristina Sbaizero, ki je funkcijo nastopila februarja letos in je prva ženska na tem položaju. Tržaški sedež je sicer v oporo vsem Švedom, ki živijo v Furlaniji - Julijski krajini.

Zlasti gre za dragocene in strateško pomembne poslovne odnose. V našem vsakdanu ne manjka švedskih proizvodov, pa naj bo to pohištvo Ikea, obleke H&M ali brezplačno predvajanje glasbe preko storitve Spotify, je povzel švedski veleposlanik v Rimu Jan Björklund, ki se je ob priložnosti mudil na daljšem obisku v FJK. Med odprtjem konzulata ga je sprejel tudi tržaški župan Roberto Dipiazza. Če je Electrolux pri Pordenonu največja švedska tovarna v deželi, pa je tržaško pristanišče tisto, ki ima najpomembnejšo vlogo pri trgovskih odnosih, je navedel. Vse pomembnejše švedske družbe se opirajo nanj. Čeprav tu ni švedskih tovarn, je torej Trst ključnega pomena. Glede negotove usode obrata Wärtsilä pa je presodil, da zanj odgovarjajo sosednji Finci. Čeprav je švedska družina Wallenberg večinska lastnica delnic, gre za finsko multinacionalko, je navedel.

Razstava, ki prikazuje ambiciozne etape Švedske na poti do trajnosti (FOTODAMJ@N)
Razstava, ki prikazuje ambiciozne etape Švedske na poti do trajnosti (FOTODAMJ@N)

Več o tem, kako se Švedska loteva vprašanja podnebnih sprememb in razvija okolju prijaznejšo prihodnost lahko odkrivamo tudi na razstavi, ki bo do konca meseca na ogled v tržaškem World Trade Centru, se pravi v stavbi, kjer domuje tudi konzulat. Na začetku tedna so to sicer najprej postavili v trgovinski zbornici. Pod naslovom <Pioneer the Possible lahko na različnih panojih beremo, kako dan za dnem zmanjšuje izpuste toplogrednih plinov, da bi do leta 2045 dosegla cilj ničelnih emisij. Lahko tako denimo odkrivamo, kako Electrolux in Stena Recycling razvijata sesalec iz reciklirane plastike ali Ikea daje v najem kuhinje v obliki leasinga kot alternativo prodaji.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava