Četrtek, 08 december 2022
Iskanje

V Medjevasi srečanje SSk o jusih in srenjah

Šlo bo za prvo iz niza srečanj o pomenu nedavne za juse pozitivne sodbe italijanskega vrhovnega sodišča

Kras |
10. dec. 2018 | 9:38
Dark Theme

V torek, 11. decembra, bo ob 19. uri na turistični kmetiji Sidonje Radetič v Medjevasi prvo srečanje iz niza, ki ga stranka Slovenska skupnost v sodelovanju z vaškimi jusi in društvi prireja v zvezi z novostmi na področju jusarskih in srenjskih pravic, ki jih je prinesla nedavna sodba italijanskega vrhovnega (kasacijskega) sodišča glede spora med Jusom Opčine in Občino Trst.

Vrhovno sodišče je namreč po večletnem pravdanju priznalo Jusu Opčine pravico do upravljanja skupne lastnine v vasi in okoli nje. To pravico je omenjeno sodišče v isti sapi izrecno razširilo tudi na vse juse in srenje na Tržaškem, kar pri SSk tolmačijo kot jasno in nedvoumno priznanje starodavne pravice slovenskih staroselcev do upravljanja skupne lastnine.

Na večeru, ki bo potekal v sodelovanju z Jusom Medjevas, bo tekla beseda o pomenu sodbe vrhovnega sodišča in o naslednjih korakih na poti uveljavljanja starodavnih pravic vaških skupnosti. Pri tem bo imel glavno besedo odvetnik Peter Močnik, ki je openski jus uspešno zagovarjal na rimskem sodišču.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava