Sobota, 26 november 2022
Iskanje

V Plenirju skrita zgodba nekdanjih primorskih žensk

Jutri v SSG mednarodna plesna produkcija Daše Grgič

Trst |
15. nov. 2022 | 16:17
Dark Theme

Trst je s Krasom in raznoliko zgodovino pogosto vir navdiha za ustvarjalce, ki se želijo s svojo umetnostjo pokloniti tradicijam ter na originalen in privlačen način nagovoriti mlajše generacije. S takim pristopom je nastala plesna predstava koreografinje Daše Grgič z naslovom Plenir, ki bo jutri ob 20. uri krstno zaživela na malem odru Slovenskega stalnega gledališča v Kulturnem domu v Trstu v okviru projekta Raz/seljeni. V pokušino je tržaška koreografinja in plesalka projekt že predstavila v preteklih dneh na zaključnem srečanju festivala Danceproject, ki ga prireja kulturno društvo Actis.

Grgičeva se je odzvala na povabilo Mojce Majcen, ki je s podporo slovenskega ministrstva za kulturo razvila avtorski projekt. V produkciji Balkan Dance Project ter koprodukciji Festivala Velenje, Danceproject in Plesnega Teatra Ljubljana je tako nastala sodobna plesna predstava, prežeta z občutki in spomini, ki so še danes prisotni v zavesti primorskih Slovencev.

»Nekaj sem že imela v svojem predalčku,« pravi koreografinja, »Kras ima namreč specifično preteklost, ki jo skozi ples raziskujemo. Navdih sem črpala tudi iz starih fotografij, pričevanj, raziskav in diplomskih del ter si pri tem postavila vprašanje, kakšno vlogo imajo danes naša kultura, zgodovina in folklora. Dejstvo, da Trst in Kras postaneta del raziskovanja občutij in spominov skozi ples, me je enostavno navdušilo. Do svojih krajev, in predvsem prednikov čutim veliko spoštovanje, saj brez njihovih naporov, bitk in pokončnosti, ne bi danes imela možnosti živeti v Trstu kot zamejska Slovenka.«

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava