Petek, 26 november 2021
Iskanje

V Trst prihaja nova mednarodna znanstvena organizacija

V Starem pristanišču si bo administrativni sedež uredila zveza za čisto in uporabno fiziko IUPAP

Trst |
12. maj. 2021 | 6:25
Dark Theme

V Trstu bo v kratkem svoj sedež odprla še ena ugledna mednarodna znanstvena organizacija. V nekdanji elektrarni v Starem pristanišču bodo v prihodnjih mesecih uredili znanstveno bazo Mednarodne zveze za čisto in uporabno fiziko (IUPAP). Mednarodna nevladna organizacije se posveča napredku fizike, trenutno pa ima sedež v Singapurju. Administrativna selitev iz jugovzhodne Azije se bo zaključila oktobra letos, ko bo na programu generalna skupščina zveze.

Novico o prihodu nove znanstvene organizacije, ki je bila v Bruslju ustanovljena leta 1922, prvo generalno skupščino pa je imela leta 1923 v Parizu, je na včerajšnjem srečanju z novinarji sporočil predsednik Mednarodne fundacije Trst (Fondazione Internazionale Trieste - FIT) Stefano Fantoni, ki ima največ zaslug za to, da si je znanstvena organizacija za svoj bodoči sedež izbrala Trst. Fantoni, ki bo v zvezi po novem imel tudi funkcijo generalnega sekretarja, je v družbi znanstvenih kolegov, pristojne za šolstvo v deželni vladi Alessie Rosolen ter tržaškega župana Roberta Dipiazze povedal, da so med različnimi kandidaturami izbrali tržaško, ker se Trst lahko pohvali z izredno velikim številom znanstvenih ustanov in tudi zelo visokim razmerjem med številom raziskovalcev in aktivnih prebivalcev.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Želel/a bi, da vlada državljanski socialni dohodek (it. reddito di cittadinanza):

13. nov. 2021 | 6:00
Obdrži
Obdrži, toda v spremenjeni obliki
Ukine
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo