Četrtek, 09 julij 2020
Iskanje

Veliko želja za Narodni dom

Ocene nedavne svečanosti in pogledi o dejavnostih

Trst |
16. jul. 2019 | 9:39
Dark Theme

Obisk sobotne svečanosti ob 99. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu, ki se je je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je bil nad pričakovanji, o tem, kakšna vsebina pa naj napolne stavbo v Ul. Filzi, ko bo ta vrnjena v uporabo slovenskim organizacijam, pa je želja in predlogov kar nekaj. To človek spozna po krajšem pogovoru s predstavniki nekaterih naših najpomembnejših organizacij, potem ko je bila napovedana možnost, da bi stavba prišla v uporabo Slovencem morda že prihodnje leto, ob stoletnici požiga Narodnega doma.

Da organizatorji niso pričakovali tako množične udeležbe, soglašata predsednika obeh krovnih organizacij, Ksenija Dobrila (Slovenska kulturno-gospodarska zveza) in Walter Bandelj (Svet slovenskih organizacij). »Mislim, da je bilo čutiti v zraku neko željo ljudi, da se srečamo v Narodnem domu in tam začutimo isto, da je skrajni čas, da ta dom preide v upravo slovenski narodni skupnosti in sicer v obliki, kot predvideva zaščitni zakon,« pravi Dobrilova, ki glede dejavnostih v stavbi razmišlja o muzejskem prikazu prisotnosti raznih narodnih skupnosti v Trstu, gostinski ponudbi, mladinskem hostlu idr.. Po mnenju Bandlja se bodo morali glede vsebine še pogovarjati, preureditev bo zahtevala tudi večjo vsoto denarja. Oba predsednika vsekakor poudarjata pomen stikov z Občino Trst in Deželo Furlanijo Julijsko krajino.

Po mnenju deželnega svetnika Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca je k uspehu sobotne svečanosti prispevala tudi provokacija tržaške nacionalistične desnice. Za svetnika SSk naj dobijo prostor v Narodnem domu najprej ustanove, ki so izrecno navedene v zaščitnem zakonu, v nadaljevanju pa še pisarne glavnih mestnih društev, organizacij in ustanov ter redakcije tiskanih medijev.

Predsednica Narodne in študijske knjižnice Mariza Skerk ocenjuje, da bo težko, da bo poslopje na voljo že prihodnje leto. Drugače bo NŠK v Narodnem domu gotovo bolje zadihala, saj bo tam našlo prostor ogromno knjig. V pritličnih prostorih naj bi bili razstavni prostori oz. muzej slovenske narodne skupnosti, kot je npr. že v Špetru, to je že v načrtu, o vsem pa se bodo morali seveda dogovorili vsi skupaj.

Več v današnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo