Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Vila Stavropulos s parkom že zdavnaj pozabljena

Tržaška občinska komisija za transparentnost o zapuščini grškega trgovca

Trst |
20. apr. 2021 | 10:33
Dark Theme

Kaj bi rekel grški trgovec Socrate Stavropulos, če bi danes videl, v kakšnem stanju sta vila in park, ki ju je predal tržaški občinski upravi? Ljubitelj likovne umetnosti in zbiratelj umetnin je leta 1960 zapustil svoje posestvo Občini Trst in v oporoki zapisal, da mora biti 165 kvadratnih metrov velika vila z 8700 kvadratnimi metri parka namenjena izobraževanju mladih in manj mladih ustvarjalcev vizualnih umetnosti. Za vzdrževanje nepremičnine je upravi zapustil še poslopje v Ulici Franco 16, kjer občina daje v najem več stanovanj. Na prvi pogled je Stavropulos pomislil prav na vse, a kar se je na papirju zdelo popolno, se danes izkaže kot neizvedljivo.

O usodi vile, ki se nahaja na Obalni cesti pri Grljanu, so včeraj dopoldne spregovorili na seji občinske komisije za transparentnost. Predsednica komisije Antonella Grim je na sejo povabila Lorenza Giorgija, pri upravi pristojnega za nepremičnine, in vodjo urada za prostor in razvoj Luigija Leonardija.

»V oporoki je jasno zapisano, da mora umetniške tečaje in park upravljati občina. Zato je posestvo v zakupu Mestnega muzeja Revoltella že skoraj trideset let. Dejstvo, da se na območju ne sme odpreti trgovin ali gostinskih objektov, s katerimi bi upravitelji morda lahko delno vzdrževali prostore, nas zelo omejuje,« je povedal Leonardi in dodal, da je v oporoki Stavropulos predvidel plan B.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava