Četrtek, 16 maj 2024
Iskanje

Virus se poigrava z usodo dobaviteljev pijače

Zaprti lokali so hudo oškodovali tudi dobavitelje pijače, ki so se na vrat na nos znašli s polnimi skladišči in se soočili z upadom prometa

19. apr. 2021 | 19:26
Dark Theme

Poročali smo o pandemiji, ki je različne lokale – gostilne, picerije, restavracije, pube ali bare – prisilila k zaprtju, nismo pa se še dotaknili nekoliko manj poznane, pravzaprav lahko bi rekli manj vidne plati taiste zgodbe, to je dela dobaviteljev pijač, ki jim v tem trenutku ravno tako trda prede.

Ker so lokali zaprti, je naše delo tačas skorajda nično, potrdi Martin Grgič od družinskega podjetja, ki prodaja pijačo, Grgičgros iz Bazovice. »Najslabše je bilo lani spomladi, ko nam je naenkrat ostalo veliko zaloge pijač v skladišču, saj je nismo imeli komu prodati. Marsikaj smo zaradi poteka roka uporabe bili prisiljeni odvreči. V drugo smo vsaj vedeli, kako ravnati ... «

Peter Franco, družinsko podjetje Franco pijače (OSEBNI ARHIV)
Peter Franco, družinsko podjetje Franco pijače (OSEBNI ARHIV)

»V določenem trenutku smo dočakali celo 90-odstotni upad prometa in kar tesnobno je bilo,« prizna Peter Franco od družinskega podjetja Franco pijače, ki ima svoj sedež v Nabrežini in dobavlja pijačo izključno lokalom ali zasebnikom. Pa še na državno finančno pomoč mu ni dano računati, saj ga pogojuje šifra dejavnosti Ateco, ki ne dopušča podpore.

Tjaša Rogelja, družinsko podjetje Velox (OSEBNI ARHIV)
Tjaša Rogelja, družinsko podjetje Velox (OSEBNI ARHIV)

Da so v sektorju nekoliko atipična figura, opozori takoj Tjaša Rogelja od družinskega uvozno-izvoznega podjetja Velox, ki ima svoj sedež pri Proseški postaji. »Zakaj pravim atipični? Dobavitelji pijač navadno oskrbujejo bare, picerije, pube in restavracije, mi pa s pijačo oskrbujemo tudi trgovine in supermarkete – z Donatom na primer tudi vse verige v severni Italiji. Po Trstu dobavljamo pijačo tudi vsem manjšim trgovinam oz. pekarnam po mestnih četrtih in samostojnim supermarketom.« Kar se je v koronaobdobju k sreči obrestovalo, tako da niso utrpeli škode, prizna sogovornica.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava