Ponedeljek, 03 oktober 2022
Iskanje

Vlaki do Žavelj in Škednja po novi progi

Sedemmilijonska naložba omogočila revitalizacijo železniškega odseka

Trst |
6. sep. 2021 | 17:15
Dark Theme

Tovornim vlakom, ki so iz Žavelj ali Škednja namenjeni proti Benetkam in Trbižu, ni treba več do postaje pri Svetem Andreju. Sedem milijonov in pol evrov vredna naložba in dveletna obnova sta namreč omogočili ponovno odprtje železniške povezave med omenjenima krajema in podzemno železniško progo, ki pod tržaškim mestnim središčem v obliki polkroga vodi do glavne železniške postaje oz. Barkovelj. S podzemno progo ju po novem povezuje približno kilometer dolg železniški pas, ki teče ob Ulici Svevo, mimo nakupovalnega središča Torri d’Europa, med nekdanjima železniškima križiščema Sveti Jakob in Canteri.

Žaveljski in škedenjski železniški terminal je za potrebe industrijskega razvoja območja obratoval med letoma 1930 in 1960. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so ju prenehali uporabljati, pred leti pa ju prenovili in ponovno aktivirali: danes sta pomemben del nove logistične ploščadi v tržaškem pristanišču.

Podjetje Adriafer, ki upravlja železniški promet v tržaškem pristanišču, je v dogovoru z italijanskimi železnicami (RFI) že opravilo testno vožnjo na novem odseku. »S pridobljenim železniškim priključkom bomo bistveno bolj kompetitivni. Naša razvojna strategija predvideva revitalizacijo že obstoječe pristaniške in železniške infrastrukture, ne pa investiranja v nove objekte,« je novost pokomentiral Zeno D’Agostino, predsednik Pristaniškega sistema vzhodnega Jadrana.

Postaja pri Sv. Andreju bo po novem razbremenjena dela tovornega prometa, zato bodo lahko tja usmerili velik del tovora, ki bo prispel na peti, šesti in sedmi pomol. V sklopu 112 milijonov evrov vredne naložbe bodo pri Sv. Andreju uredili še nov 750-metrski železniški odsek za tovorni promet. Terminal bo tako postal prvi v Italiji po številu tovornih vlakov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava