Ponedeljek, 10 avgust 2020
Iskanje

Vodnjanski skvadristični letak nikakor ni bil edini

Izvirnika pa se še vedno ne najde, čeprav preslikave v arhivskih virih kažejo na dejanski obstoj

Istra |
20. jun. 2020 | 13:22
Dark Theme

Izvirnik letaka poveljstva fašističnih skvadristov v istrskem Vodnjanu, v katerem se najstrožje prepoveduje uporabo »slovanskega jezika« in o katerem Unija Istranov trdi, da je ponaredek, se do trenutka, ko se piše omenjeni članek, še ni našel, preslikanega pa se ga najde marsikje, sploh pa ni edini letak, ki je prepovedoval rabo slovenskega in hrvaškega jezika oz. zapovedoval izključno rabo italijanščine.

Vodnjanski letak je 28. julija 1946 objavilo takratno glasilo Komunistične partije Slovenije Ljudska pravica (kopijo je posredovala zgodovinarka Marta Ivašič), faksimile najdemo tudi v spomenici Oblastnega narodnega odbora za Istro, ki je bila posredovana članom zavezniške komisije za razmejitev, ko je ta leta 1946 obiskala Istro. Izvod spomenice hranijo v Državnem arhivu v Pazinu, digitalno je posredoval zgodovinar in profesor na Univerzi na Reki Darko Dukovski. V spomenici, ki nosi naslov Julijska krajina, najdemo preslikavo, ki pa zgovorno kaže, da je letak izviren, saj nosi znamenja, da ga je že nekoliko načel zob časa. Izvirnika pa dr. Dukovski ni našel ne v arhivu v Pazinu, niti v Zgodovinskem in pomorskem muzeju v Pulju, niti v fondu Republiške komisije za meje v Hrvaškem državnem arhivu v Zagrebu. Preostaneta le Arhiv Jugoslavije ali diplomatski arhiv v le-tem, ki se hranita v Beogradu.

Objava vodnjanskega letaka v glasilu Ljudska pravica
Objava vodnjanskega letaka v glasilu Ljudska pravica

Če pa se omejimo le na letake oz. lepake, tisti iz Vodnjana sploh ni edini te vrste: obstajajo namreč še drugi lepaki, ki pričajo o preganjanju slovenščine in hrvaščine oz. o določbi, da je treba uporabljati samo italijanski jezik. Z Odseka za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice v Trstu so prijazno posredovali nekaj, med katerimi sta fotokopija in tudi izvirni letak. Slednjega najdemo npr. tudi v ponatisu publikacije italijanskega protifašističnega gibanja Giustizia e libertà Il fascismo e il martirio delle minoranze - Fašizem in zatiranje manjšin. Izvirnik je izšel leta 1933, leta 2004 pa je za ponatis poskrbel Odbor za proslavo bazoviških junakov pri NŠK. V obrazložitvi pod sliko med drugim piše, da so napis natisnili v tržaški tiskarni Moderna in da ni bilo treba plačati davčnega koleka, če je bil obešen na javnem prostoru (v trgovini, gostilni, uradu idr.).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo