Torek, 29 november 2022
Iskanje

Vrnil se je priljubljeni sejem Olio capitale

V kongresnem centru v Starem pristanišču bo na sporedu do nedelje

13. maj. 2022 | 18:32
Dark Theme

Trst se je ta konec tedna ponovno prelevil v prestolnico oljčnega olja. V kongresnem centru v Starem pristanišču namreč do nedelje poteka sejem Olio capitale, na katerem razstavlja 170 proizvajalcev te tekočine. Letos je sejem sicer bolj italijansko obarvan, saj poleg italijanskih proizvajalcev razstavlja le nekaj grških.

Ob sprehajanju med stojnicami smo ugotovili, da so se proizvajalci iz Trsta združili pri skupni stojnici konzorcija Dop Tergeste. Na njej bi morali skupno nastopiti vsi pridelovalci iz Furlanije - Julijske krajine, a so na koncu tam bili le tržaški, predvsem zaradi slabe lanske letine, je povedala agronomka Natascia Riggi. Olja na tej stojnici niso namenjena prodaji, a le predstavitvi tukajšnje proizvodnje. Med temi so olja Ota, Kocjančič, Lenardon, Scriani, zadruge, Starec, Parovel, Fior rosso in druga. Svojo stojnico ima tudi Občina Devin - Nabrežina, ki se je na njej predstavljala kot Mesto vina.

Če smo na predavanju slišali, da težavo predstavlja tudi pomanjkanje oljkarjev in da ta dejavnost ni več zanimiva, smo med stojnicami opazili, da ni povsem tako. Mlada Eleonora (sicer študentka) iz Corata v bližini Barija je razložila, da imajo doma družinsko oljkarsko podjetje, ki so ga ravnokar ustanovili in s katerim se ukvarjajo prostočasno, a vseeno skrbijo, da je izdelek na vrhunski ravni. Prav tako je oljkarska dejavnost nova za družino iz sicilskega Trapanija, ki se primarno ukvarja z gojenjem zelenjave. Zdaj so začeli proizvajati tudi oljčno olje, ki so ga sploh prvič ustekleničili. Obratno je Gianluca iz Raguse že stalni gost sejma: na njem razstavlja že desetletje in gostom ponuja tudi omako iz češnjevih paradižnikov.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava