Ponedeljek, 13 maj 2024
Iskanje

Z okoljem še premalo prijazni

Ločeno zbiranje odpadkov na območju tržaške občine

Trst |
27. jun. 2021 | 9:08
Dark Theme

»Z ločenim zbiranjem odpadkov na območju Tržaške občine smo zadovoljni. V petih letih se je delež ločenih odpadkov povzpel na 44 odstotkov,« je na vprašanje, kako ravnajo Tržačani s smetmi, odgovorila Luisa Polli, odgovorna za okolje v občinski upravi. Petodstotni porast je po njenem mnenju dober znak, Trst je v Italiji na področju ločevanja odpadkov v samem vrhu med mesti, v katerih živi več kot 150 tisoč prebivalcev.

S petodstotnim porastom pa niso zadovoljni nekateri svetniki druge občinske komisije, ki so v petek dopoldne med debato o tarifah občinskega davka Tari občini očitali, da prebivalcev ne spodbuja k ločevanju odpadkov. Tudi za združenje Legambiente so Tržačani z okoljem še premalo prijazni.

Podatek, da je ločevanje odpadkov 44-odstotno je namreč iz leta 2019, od takrat pa večjih sprememb niso zabeležili. Trst je tako ostal na dnu deželne lestvice, saj se je Gorica že pred dvema letoma ponašala s 65,2, Videm s 65,39 in Pordenon, visoko nad vsemi, s 86,11 odstotka ločenih odpadkov. »V drugih večjih mestih, kjer proizvajajo veliko več odpadkov, je taka vrsta odvoza smeti uspešna. Druga možnost pa je postavitev zabojnikov s tehtnico in sistemom za prepoznavanje uporabnika (čip),« je pojasnil Andrea Wehrenfennig, predsednik krožka Verdeazzurro Legambiente.

Pri občankah in občanih smo poizvedovali, ali se redno posvečajo ločevanju odpadkov.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava