Nedelja, 24 september 2023
Iskanje

Za zmago bo odločilna prisotnost med ljudmi

Zadnji slovenski župan Vladimir Kukanja o volitvah v devinsko-nabrežinski občini

18. maj. 2022 | 11:18
Dark Theme

V soboto, 7. maja, je minilo deset let od izvolitve Vladimirja Kukanje za devinsko-nabrežinskega župana. Sam se obletnice ne bi spomnil, če ga ne bi soproga Katerina opozorila nanjo. Po desetletju ima leva sredina v Devinu - Nabrežini znova priložnost za izvolitev slovenskega župana, meni Kukanja. Na podlagi lastne predvolilne izkušnje izpred desetih let, ko je levosredinska koalicija skupno nastopila, pa dodaja, da bo to mogoče uresničila le, če se bodo v tem zadnjem mesecu pred občinskimi volitvami koalicijski partnerji maksimalno angažirali.Iztočnico za pogovor je ponudil grob predvolilni napad na delovanje Kukanjeve uprave nosilca liste Forza Duino Aurisina, sedanjega odbornika za urbanistiko, ozemeljsko načrtovanje, javna dela in premoženje Lorenza Pipana.

Odbornik Pipan je pred dnevi izjavil, da je sedanja desnosredinska vodilna koalicija »rešila občino pred stečajem«, ker naj bi se med vašim upravljanjem znašla na robu prepada. Kaj bi mu odgovorili?

Povabil bi ga, naj si ogleda tehnično analizo o finančnem, gospodarskem in premoženjskem upravljanju občine v letu 2016, objavljenem na spletni strani Občine Devin - Nabrežina. Iz nje izhaja, da je bil obračun poslovanja v letu 2016 – zadnjem, v katerem je občino vodila moja uprava – povsem uravnovešen. Tisto analizo je pripravila in odobrila desnosredinska koalicija županje Pallotta, katere član je tudi Pipan. Očitno je odbornik »pozabil« nanjo, ali jo spregledal. Bil pa je tudi površen.

V kakšnem smislu?

Vedeti bi moral, da morajo župani po zakonu ob izteku županovanja pripraviti poročilo o koncu mandata. Jaz sem ga pripravil, trije revizorji so ga pregledali in izdali o njem povoljno mnenje, pa tudi računsko sodišče ni v njem iztaknilo nobene nepravilnosti. Odbornik Pipan verjetno o tem upravnem postopku ni dovolj poučen ...

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava