Ponedeljek, 30 januar 2023
Iskanje

Zanimanja za rabljene plošče je vedno več

Pogovor z Mauriziem Giugovazem, o jutrišnjem sejmu plošč na Čarboli

26. nov. 2022 | 12:22
Dark Theme

Ljubitelji in zbiratelji gramofonskih plošč in cedejev bodo v nedeljo ponovno prišli na svoj račun. V tržaški športni palači Giorgio Calza na Čarboli bo v organizaciji kulturnega društva Musica Libera cel dan, od 10. do 19. ure, že dvajseti sejem rabljenih elektronskih pripomočkov. Duša tržaškega sejma je Maurizio Giugovaz, s katerim smo se pogovorili, da bi kaj več izvedeli o tem, kaj bodo radovedneži in možni kupci našli v tržaški športni palači.

»To sicer ni dvajseto leto delovanja, saj smo prva leta izpeljali po dva sejma letno, a vseeno smo res zadovoljni, da nam že toliko let uspeva organizirati tak dogodek,« pravi Giugovaz. »Sejem je vse pomembnejši in se stalno širi in veča. Izjema je zgolj lansko leto, ko je covidno stanje vplivalo na prisotnost tako prodajalcev kot kupcev. V teh letih je bilo razlogov za veselje gotovo veliko več kot razočaranj. Želimo privabiti čim več ljudi in tudi letos bodo vstopnice stale zgolj pet evrov, čeprav so se stroški zaradi svetovne situacije povečali. Tudi cena posamezne stojnice za prodajalce ostaja nespremenjena. Sicer bo teh letos nekaj manj, okrog šestdeset, to se pravi približno deset manj kot lani, ker bo istega dne še nekaj podobnih sejmov tako v Italiji kot v tujini, a v naši bližini. Na srečo smo se vsaj na deželni ravni uspeli med organizatorji dogovoriti o terminih.«

To, da bo istočasno več podobnih sejmov, je še en dokaz, da je zanimanje za rabljene plošče veliko?

Točno tako. Na evropski ravni se je število sejmov zelo povečalo, tudi v Italiji je trend podoben, čeprav manj očiten. V naši deželi so sejmi v Trstu, Vidmu in Pordenonu, ki je tudi najpomembnejši. Večkrat so nas že vprašali, če bi želeli organizirati podoben dogodek tudi v Tržiču ali Gorici, a nas to ne zanima. Pandemija je pozitiven trend upočasnila, a zdaj se znova vračamo v predpandemsko stanje. Jasno je namreč, da se število takih sejmov veča, ker se veča zanimanje med ljudmi. V nedeljo bodo samo v severni Italiji trije taki dogodki, kar seveda prodajalce sili k določenim izbiram. Prav zato bomo imeli nekaj manj stojnic.

Celoten intervju lahko preberete v današnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava