Četrtek, 11 avgust 2022
Iskanje

Že 50 let praznik glasbe in otrok

V Boljuncu proslavili jubilej priljubljene revije Pesem mladih

18. maj. 2022 | 8:08
Dark Theme

Zveza cerkvenih pevskih zborov je ob lanski petdesetletnici revije Pesem mladih začela snovati dokumentarec, ker so negotove razmere onemogočale načrtovanje pevskega maratona v tradicionalni obliki. Majski termin pa je prinesel jubilejnemu dokumentarcu najlepši dar, in sicer možnost javnega predvajanja ob petju nekaterih zborov v gledališču Franceta Prešerna v Boljuncu. Prvi del sporeda zato ni bil uvod, temveč enakovreden del nedeljskega dogodka: petje otrok, ki jih je pandemija na zborovskem področju najbolj prizadela (šolski zbori so v glavnem še zamrznjeni, večina društvenih zborov obnavlja zdaj redno dejavnost ... in se sooča tudi s potrebo po okrepitvi vrst), je bilo spodbudno sporočilo, konkretno znamenje upanja v prerod.

Nekateri so ob tej priložnosti prvič zapeli po predolgem premoru ali so sploh prvič v življenju nastopili pred publiko, na »velikem odru«. Otroški hiti, hudomušne ljudske pesmi, izštevanke so sestavljali glasbeni vrtiljak, na katerem so se ob spremljavi pianistov, violinista in klarinetista zavrteli otroški zbor in mladinska skupina Fran Venturini, Mini otroški pevski zbor Glasbene matice, Glasbena kambrca, zbor šole Prežihov Voranc. Dirigentke, ki so poskrbele za nov zagon revije, so Suzana Žerjal, Neda Sancin, Tina Renar, Aleksandra Pertot.

Nastopom je sledila premiera dokumentarca Vse najboljše, Pesem mladih!, za katerega je scenarij in režijo podpisala Patrizia Jurinčič.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava