Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Zeleno-rdeča puščica uči o izostritvi vida

Fundacija CRTrieste je prispevala sredstva, s katerimi so v Znanstvenem imaginariju poskrbeli za tretjo aparaturo za spoznavanje oči

Trst |
20. maj. 2023 | 16:06
Dark Theme

Kako naše oko fokusira predmete, ki jih ima pred sabo? To bodo od zdaj lahko na interaktiven način spoznali obiskovalci Znanstvenega imaginarija v Starem pristanišču, kjer imajo po zaslugi finančnih sredstev, ki jih je zagotovila Fundacija CRTrieste, nov stroj, s katerim to pokažejo.

Z novim eksponatom lahko obiskovalci na zelo podroben način preučijo, kako deluje človeški vid. Do sedaj so z drugimi atrakcijami v muzeju že lahko ugotovili, kako občutimo svetlobo, v zatemnjeni sobi pa preučili, kako pridejo slike do naših oči. Zdaj bo mogoče še spoznati, kako človeško oko izostri prizor, ki ga vidi pred sabo.

Z interaktivnim eksponatom si je mogoče ogledati, kako se ostrina zeleno-rdeče puščice spreminja glede na oddaljenost vira svetlobe in glede na obliko leče v očesu, ki se prilagaja glede na oddaljenost predmeta. »Ne da bi se zavedli, naše oči uravnavajo svetlobo, izostrijo predmete in stalno delijo slike z našimi možgani,« piše v razlagi ob novi atrakciji. Svetlobni žarki vstopijo v oko preko roženice in zenice ter potujejo do mrežnice. Šarenica kontrolira količino svetlobe in lečo, ki s spremembo oblike poskrbi za izostritev slik. Fotoreceptorji v mrežnici so povezani z optičnim živcem, preko katerega se slika v obliki električnih impulzov predvaja do možganov.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava