Petek, 22 november 2019
Iskanje

Zgodovinska predavanja o D’Annunziu

Strokovnjaki bodo postavili pod drobnogled zgodovinska dejstva, znane osebnosti in legionarje, ki so skupaj z D’Annunziom odpravili proti Reki

Trst |
10. sep. 2019 | 11:30
Dark Theme

Neideološka in zgodovinska predstavitev D’Annunziovega pohoda na Reko bo tema cikla zgodovinskih predavanj, ki bodo v Državni knjižnici na Trgu Papa Giovanni XXIII potekala od 20. septembra do 11. decembra. Na tedenskih srečanjih bodo strokovnjaki pod drobnogled postavili zgodovinska dejstva, znane osebnosti in legionarje, ki so skupaj z D’Annunziom odpravili proti Reki.

Podrobnosti zgodovinskega cikla, ki ga bodo februarja in marca prihodnje leto oplemenitili z bibliografsko-dokumentarno razstavo, so idejni snovatelji predstavili na včerajšnji novinarski konferenci. Povedali so, da sta cikel z naslovom Un Fiume di storie: fatti, personaggi e parole dell’impresa di Fiume pripravila Deželni inštitut za zgodovino odporništva in sodobno zgodovino (Irsrec FVG) in Državna knjižnica Stelio Crise v sodelovanju s številnimi deželnimi združenji in pod pokroviteljstvom Občine Trst (deželnega pokroviteljstva niso dobili).

Direktor dotičnega deželnega inštituta Fabio Todero in njegov raziskovalec Luca Manenti sta povedala, da cikel predavanj in dokumentarna razstava, ki mu bo sledila, nista protiutež razstavi o D’Annunziu, ki je trenutno na ogled v nekdanji ribarnici.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo