Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Kralja goljufov prijeli v Ljubljani

15. maj. 2014 | 12:21
Dark Theme

Od leta 2012 dalje se je skrival pred organi kazenskega pregona, sinoči pa so z goriške kvesture sporočili, da je znani tržiški goljuf Carlo Rao v zaporu. Obsojen je bil na 27 let in osem mesecev zaporne kazni. Sodili so mu do leta 2011, nakar je za sabo zabrisal vsako sled. »Našli smo ga v Ljubljani,« je povedal vodja letečega oddelka goriške kvesture Claudio Culot, ki je izpostavil, da je uspehu zapletene preiskave botrovalo sodelovanje s slovenskimi kriminalisti in Interpolom.
Rao je »osebnost«, saj je prek spleta ogoljufal na tisoče ljudi. »Odkar opravljam ta poklic, nisem še slišal za goljufa, ki bi ga obsodili na tako dolgotrajno zaporno kazen,« je poudaril Culot, po katerem Cao ni povezan z organiziranim kriminalom. Ponujal je vsakovrstno blago in storitve, od mobitelov, draguljev in telefonskih kartic do stanovanj ter počitniških in vikend paketov. Kupci pa so zaman čakali na kupljeno blago. Tako si je prisvojil zelo visoke vsote denarja. Prvo njegovo goljufijo so ugotovili leta 2004, nakar ga je iskalo vsaj petdeset italijanskih kvestur in tudi Interpol, saj je bil aktiven tudi v tujini. Skrival se je za lažnimi imeni: v Ljubljani, kjer so ga aretirali v sredo, je denimo uporabljal osebno izkaznico nekega Giuseppeja De Vica iz Rima, na katero je prilepil svojo fotografijo. Prvič so ga aretirali v Vidmu marca 2005, toda vrnil se je na prostost, ker italijanska zakonodaja zaradi goljufije ne predvideva zapora. Ko so ga avgusta 2009 po navodilih italijanske policije aretirali v francoskem mestu Toulon - odločilna je bila ovadba njegove bivše partnerke, ki ga je prepoznala na posnetkih televizijske oddaje Matrix -, ga je doletela hujša obtožnica (s spletnimi goljufijami si je prisvojil najmanj 500.000 evrov) in nato še obsodba, ki pa se ji je izognil.
Moškega so policisti izsledili po zaslugi mednarodnega nakazila denarja preko storitve MoneyGram. V sredo se je Rao, ki je živel v stanovanju v središču Ljubljane, odpravil v eno izmed poslovalnic Abanke, kjer je dvignil denar, zunaj pa so ga čakali policisti. 36-letnega goljufa so odpeljali v ljubljanski zapor.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava