Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Čezmejni dogovor za nadzor radioaktivnosti

18. dec. 2017 | 16:13
Dark Theme

Deželna agencija Arpa je vzpostavila sodelovanje z znanstvenim institutom Jožef Stefan iz Ljubjane, ki zadeva zlasti nadzor radioaktivnosti. »Na podlagi dogovora bomo lahko skupaj razvijali raziskovalne projekte in za njihovo izvajanje prosili za evropska sredstva; poleg tega si bomo lahko izmenjavali podatke, v tem smislu bi omenil septembrsko domnevno uhajanje rutenija 106 v Rusiji. Izmenjava podatkov nam bo omogočila, da bomo v podobnih primerih takoj vedeli, kod se premika radioaktivni oblak, sploh bi lahko preverili delovanje naprav,« pravi direktor deželne okoljske agencije Luca Marchesi in opozarja, da si bodo v okviru dogovora lahko izmenjavali dobre prakse in skupaj usposabljali osebje.
»Pred enim letom smo podpisali dogovor o sodelovanju s slovensko agencijo Arso, zdaj smo vzpostavili stik še z institutom Jožef Stefan, predvidoma januarja bo na vrsti podpis protokola s slovenskim zavodom za proizvodne dejavnosti, kar je še posebej pomembno za raziskovanje in nadziranje primerov čezmejnega sodelovanje,« je še povedal Marchesi.
Da je dogovor izredno pomemben za obe ustanovi, ker znanost ne pozna meja, je poudaril tudi direktor instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič. »Naš institut so ustanovili leta 1948; začetno se je ukvarjal s fiziko, zatem so raziskovalno dejavnost razširili na kemijo, biologijo in druge znanstvene vede. Vsako leto razvijemo približno 400 raziskovalnih projektov, dvesto jih je evropskih, kar predstavlja 25 odstotkov našega prometa,« je povedal Lenarčič. V imenu dežele Furlanije Julijske krajine se je podpisa udeležila deželna odbornica za okolje Sara Vito.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava