Nedelja, 20 januar 2019
Iskanje

V mestni hiši prepevali himno odreda X Mas

20. jan. 2018 | 18:29
Dark Theme

Novost letošnjega sprejema veteranske organizacije X Mas Repubblica Sociale Italiana je bilo petje himne fašističnega odreda, katerega pripadniki so bili med drugo svetovno vojno kolaboracionisti nacistov. Na Goriškem so se po kapitulaciji Italije borili skupaj z Nemci; ustrahovali so civilno prebivalstvo in zlasti Slovence, po mestu so lovili protifašiste in jih v sodelovanju z nacisti pošiljali v koncentracijska taborišča.
Nad petjem himne odreda, ki je bil vključen v vojsko salojske republike, se zgražajo številni levosredinski politiki in protifašisti. Načelnik svetniške skupine Demokratske stranke Marco Rossi poudarja, da je za civilno, demokratično, evropsko in moderno Gorico danes zelo žalosten dan. Poslanka Serena Pellegrino opozarja, da prepevanje himne predstavlja grobo žalitev protifašistične italijanske ustave, s čimer bo seznanila prefekta.
Himno sta skupaj z veterani prepevala tudi občinska svetnika stranke Forza Italia Serenella Ferrari in Fabio Gentile.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo