Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Združenje VZPI ANPI naj se umiri«

8. sep. 2018 | 17:43
Dark Theme

V sredo, 12. septembra, bo 99. obletnica pohoda italijanskega pesnika Gabrieleja D'Annunzia, ki je s svojimi legionarji zasedel Reko. Istega dne bo v Ronkah potekala že tradicionalna svečanost pred spomenikom med ronško in tržiško občino, ki jo prirejata Lega Nazionale in odbor za literarno-zgodovinsko ovrednotenje D'Annunziovega lika. Prireditev pa že leta razdvaja prebivalce Ronk. Napovedi, da se bo svečanosti tudi letos udeležil župan Livio Vecchiet, so tudi tokrat sledile polemike.
Iz ronške sekcije VZPI-ANPI pozivajo župana, naj se v spoštovanju protifašističnih vrednot svečanosti udeleži kvečjemu zasebno in kakorkoli brez tribarvnega pasu. Napovedujejo tudi, da bodo isti dan tudi oni organizirali manifestacijo pred mestno hišo. Pozivom pa se je župan letos odzval dokaj ostro. »Mislim, da mi nihče ne more ukazati, kdaj lahko in kdaj ne smem uporabljati tribarvnega pasu. Svečanosti se bom udeležil, kot lani pa pasu vsekakor ne bom imel, saj na prireditvi ne bom imel vloge predstavnika države. Združenje VZPI-ANPI pa prosim, da se umiri: tovrstne polemike ne koristijo nobenemu. D'Annunziov pohod na Reko je vezan na prvo svetovno vojno, vrednote združenja VZPI-ANPI pa na drugo. Zaradi tega ideoloških polemik ne potrebujemo,« je povedal župan.
Ronška sekcija združenja je medtem na župana naslovila pismo, ki so ga podprli tudi društvo Jadro, tržiška sekcija VZPI-ANPI, združenji Acli in Aned iz Ronk, sindikat upokojencev SPI CGIL iz Ronk in južnega Posočja, deželni sindikat CGIL, Komunistična stranka iz Foljana-Redipulje, ronška Demokratska stranka, enotni protifašistični odbor sindikatov tržiške ladjedelnice in šolski sindikat Cobas.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava