Četrtek, 13 december 2018
Iskanje

Tujerodna nadloga

11. okt. 2018 | 18:07
Dark Theme

Po tigrastih komarjih se v raznih krajih na Goriškem soočajo z novo tujerodno nadlogo. Gre za marmorirano smrdljivko, invazivno stenico z latinskim znanstvenim imenom Halyomorpha halys, ki se je v zadnjih letih iz Azije razširila v velik del Evrope. Izvedenci deželnega kmetijskega zavoda Ersa so prisotnost stenic v Furlaniji Julijski krajini prvič opazili leta 2014, medtem ko so se v drugih krajih po Italiji pojavile že dve leti prej. Pred štirimi leti se je nekaj smrdljivk ujelo v pasti, ki so jih izvedenci zavoda Ersa postavili ob robu sadovnjaka z jabolčno sorto Granny Smith v kraju Mereto di Tomba na Videmskem. Leta 2015 se je v Furlaniji število smrdljivk še povečalo, leto kasneje so v raznih krajih na Videmskem opazili prvo škodo v sadovnjakih. Leta 2017 so se smrdljivke razširile v večjem delu Furlanije, opažati so jih začeli tudi na Goriškem. Edino izjemo predstavljajo občine v goratih predelih dežele, kjer so temperature prenizke za življenje stenic.
»V zadnjih dneh prejemamo opozorila o množični prisotnosti stenic iz raznih krajev v goriški pokrajini, še huje je v Furlanski nižini, kjer je smrdljivk res ogromno. Lani smo poleg goriške pokrajine prve stenice ujeli tudi na Tržaškem, kjer zaenkrat ne povzročajo škode,« pravi izvedenec iz zavoda Ersa Giorgio Malossini in opozarja, da smrdljivke naj ne bi povzročale škode v vinogradih. »V Emilii-Romagni in Venetu, kjer se že nekaj let soočajo z zelo visokim številom stenic, še niso opazili škode na grozdju. Tudi sami smo izvedli nekaj poskusov, med katerimi smo na grozd postavili po tri stenice, ki na jagodah niso povzročile škode. Povsem drugače je zlasti na jabolkih in hruškah, na katerih povzročijo stenice zelo veliko škodo; ko smrdljivka s svojim bodalom vbode v plod, se na njem pojavijo rjave ali črne pike. Pogosto plodi postanejo iznakaženi in zgrbačeni, tako da jih ni več mogoče prodati,« pravi Malossini.

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo