Sreda, 08 maj 2024
Iskanje

40.000 evrov za restavriranje štirih topov

Prihodnje leto bodo obnovili tudi stopnišče pred kostnico na Oslavju

4. nov. 2023 | 7:19
Dark Theme

Dežela Furlanija - Julijska krajina je namenila 40.000 evrov za restavriranje štirih topov, ki so postavljeni na ploščadi pred kostnico na Oslavju. Poleg tega ima urad za negovanje dediščine italijanske vojske, nekdanji zavod Onorcaduti, na voljo 300.000 evrov za prenovo stopnišča, ki vodi do kostnice.

Amandma, s katerim so med zadnjim rebalansom v deželni proračun vključili sredstva za restavriranje štirih topov z Oslavja, je predlagal deželni svetnik Diego Bernardis, ki je včeraj o bodočih prenovitvenih delih na kostnici spregovoril skupaj s predstavniki urada za negovanje dediščine italijanske vojske. Po Bernardisovih besedah bo štiri tope restavriralo specializirano podjetje iz Rovereta na Tridentinskem, medtem ko bodo v začetku prihodnjega izbrali izvajalca, ki bo poskrbel za prenovo stopnišča in obenem tudi za restavriranje velikega bronastega zvona.

Dela bodo trajala 150 dni

V uradu za negovanje dediščine italijanske vojske predvidevajo, da bo obnova stopnišča pred kostnico trajala 150 dni, kar pomeni, da bi se morala zaključiti pred koncem prihodnjega leta, sicer kakorkoli pred letom 2025, ko bosta Gorica in Nova Gorica nosili naziv Evropske prestolnice kulture.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava