Četrtek, 22 julij 2021
Iskanje

Bo pot ob Soči postala hrbtenica širše turistično kolesarske mreže?

Sistem turističnih kolesarskih poti na Goriškem je vredno nadgraditi

21. mar. 2021 | 11:44
Dark Theme

Kolesarski turizem je v Evropi vse pomembnejši segment turistične ponudbe. Znamenitim kolesarskim progam ob Donavi in Dravi so se pridružile številne druge, ki vsako leto prikličejo po več desettisoč obiskovalcev. Podatek ni zanemarljiv, če pomislimo, da povprečno vsak kolesar za prenočišča in hrano na poti dnevno potrosi okrog 70 evrov. Zato države tekmujejo v realizaciji vabljivih zelenih koridorjev z urejenimi kolesarskimi potmi, da bi pridobile del teh turističnih prihodkov. Po drugi strani je ta oblika turizma zdrava in varčna. Kolesarjenje krepi duha in telo, prijazno je do okolja, prispeva k omejevanju toplogrednih izpustov in je tudi cenejše od potovanj z drugimi prevoznimi sredstvi, saj je strošek za premikanje minimalen.

Goriška je pomembno križpotje tovrstnih atraktivnih poti. Tu se stikajo tri glavne deželne kolesarske poti označene kot FVG1, 2 in 3. Prva oplazi Goriško med Oglejem in Gradeško laguno, saj je del mednarodne kolesarske proge Alpe Adria od Salzburga do Gradeža. V končnem delu se stika in delno pokriva s kolesarsko potjo FVG2, obalno povezavo na relaciji Benetke-Trst, ki pri nas mimo Fossalona in izliva Soče že skoraj brez presledka povezuje Gradež s Tržičem. Delno uresničena kolesarska pot FVG3 pa teče ob robu furlanske ravnine od Sacileja do Gorice tik pod vznožjem predalpskih vzpetin in Brd. Med Krminom in Gorico se vklaplja v 60-kilometrsko mrežo briških kolesarskih poti, ki jih je pred dobrim desetletjem uredila goriška pokrajina.

Za zdaj pozabljena kolesarska pot pa je tista z oznako FVG5 – kolesarska steza ob Soči od Gorice do izliva, ki bi lahko postala osrednja os, prava hrbtenica celotne kolesarske mreže na Goriškem. Evropske izkušnje kažejo, da so ob rekah speljane poti najbolj atraktivne in turistično obiskane. Toliko bolj bi to bila pot ob Soči, ki je bogata z naravoslovnimi, kulturnimi in zgodovinskimi sugestijami. Gornje Posočje se je že uveljavilo kot priljubljena zelena destinacija za adrenalinske športe in dejavnosti v naravi. Ponekod ob reki so že speljani odseki kolesarskih poti, čeprav ne Dežela FJK ne Slovenija doslej nista dovolj prepričano vlagali v uresničevanje ambiciozne kolesarske povezave od izvira do izliva reke. Nekaj se vsekakor v tej smeri premika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali vas skrbi delta različica novega koronavirusa?

2. jul. 2021 | 17:24
Da, zelo
Kar precej
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo