Sobota, 04 december 2021
Iskanje

Brda je prekrivalo tropsko morje

Tri nove zbirke v goriškem naravoslovnem muzeju Alvise Comel

Gorica |
14. maj. 2021 | 10:08
Dark Theme

Brda je v davni preteklosti prekrivalo tropsko morje, na kar opozarjajo številni fosili, ki jih je mogoče najti v briškem eocenskem flišu. Kar nekaj jih je mogoče občudovati v naravoslovnem muzeju Alvise Comel v Ulici Brigata Avellino v Gorici, kjer so v petek postavili na ogled tri nove zbirke. Ena izmed njih je posvečena ravno fosilom in kamninam iz obdobja eocena. Večji del eksponatov, ki so stari od štirideset do petdeset milijonov let, je v Brdih našel sam Alvise Comel v prvi polovici prejšnjega stoletja. Iz eocenskega fliša je pobral cel kup fosilov najrazličnejših polžev, mehkužcev, morskih jezov in rib, ki opozarjajo, da je nekoč Brda prekrivalo tropsko morje. Druga zbirka, ki so jo na novo postavili na ogled, je posvečena znamkam, na katerih so upodobljene školjke. Že dolga leta jih zbira Rosario Bisesi, podpredsednik društva Alvise Comel. Tretjo novost, za katero so poskrbeli v naravoslovnem muzeju, predstavlja zbirka, s katero je pojasnjen geološki razvoj Zemlje. Fosile, ki so razstavljeni, je muzeju poklonil prof. Steno Ferluga, in sicer v spomin na pokojno ženo Patrizio.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo