Četrtek, 30 marec 2023
Iskanje

»Demografski padec se pozna«

Šole in vrtce doberdobskega in goriškega ravnateljstva bo v prihodnjem letu skupno obiskovalo manj otrok kot letos, so pa tudi izjeme

Gorica |
7. feb. 2023 | 6:25
Dark Theme

Skupno število otrok, ki bodo v prihodnjem šolskem letu obiskovali vrtce večstopenjskih šol Gorica in Doberdob, bo nekoliko nižje kot letos, prav tako bo nekoliko manj tudi osnovnošolcev. Demografski padec se pozna, ponekod je bolj občuten, drugje pa manj.

Na goriškem ravnateljstvu izrazitega padca v vrtcih letos niso zabeležili. »Zaskrbljenost seveda ostaja, letos pa so razmere še kolikor toliko stabilne,« pravi ravnatelj VŠ Gorica Davide Clodig. Skupno število otrok naj bi se pravzaprav rahlo zvišalo na 213 (lani 209), vpisanih v prvi letnik bo 79 (letos 75). Vrtec Ringaraja bo zabeležil rahel padec (skupno pet otrok manj), drugod pa se bo skupno število otrok ohranilo na istem nivoju oz. bo rahlo naraslo. Prav v vrtcu Ringaraja bo sicer največ vpisanih v prvi letnik, kar 26 (letos 12). Zelo dober rezultat so dosegli v Pevmi, kjer bodo z 29 otroki imeli maksimalno možno število vpisanih.

Tako kot v lanskem letu bodo v pomladnem oddelku v Štandrežu imeli maksimalno število otrok, deset. »Letos smo sicer morali uvesti prispevek, in sicer sto evrov mesečno. Naš pomladni oddelek je namreč eksperimentalen, podpira ga samo Dežela, ne pa tudi ministrstvo. V prvem letu smo bili deležni večje finančne podpore, saj je bilo uvodno leto, sredstva zdaj pa ne zadostujejo več. Imeli smo tudi opcijo, da bi skrajšali urnik in nudili samo pet ur namesto sedanjih osem. Družine pa potrebujejo varstvo, zaradi tega smo skušali najti neko ravnovesje,« razlaga Clodig.

Na osnovnih šolah skupni podatki kažejo na padec števila vpisanih. Skupno je na petih šolah letos 312 otrok, prihodnje leto pa jih bo 20 manj, torej 292. V prvih razredih je letos 57 otrok, prihodnje leto jih bo 54. Največja, če upoštevamo število učencev, ostaja osnovna šola Otona Župančiča v Gorici. To je tudi edina šola, ki bo zabeležila porast tako v številu prvošolčkov kot v skupnem številu otrok.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku, v članku si boste lahko ogledali tudi razpredelnico s številom vpisov po posameznih vrtcih in šolah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava