Torek, 31 januar 2023
Iskanje

Državno knjižnico bodo prilagodili protipožarnim predpisom

V tretji in zadnji sklop del v goriški Palači Werdenberg bodo vložili skoraj milijon evrov

Gorica |
1. dec. 2022 | 9:38
Dark Theme

S skoraj milijonsko naložbo bodo goriško državno knjižnico prilagodili protipožarnim varnostnim predpisom, celotno poslopje bo tudi postalo dostopno za gibalno ovirane uporabnike.

Dela, ki naj bi se začela prihodnjo pomlad, so včeraj predstavili na srečanju, ki so se ga udeležili direktor knjižnice Luca Caburlotto, goriški župan Rodolfo Ziberna, poveljnik enote karabinjerjev za zaščito kulturne dediščine Alessandro Volpini, direktor deželnega sekretariata na kulturnem ministrstvu Andrea Pessina, vodja postopka, arhitekt Carlo Manfredi ter načrtovalec, inženir Paolo Delpin.

»Vse, kar delamo v knjižnici, ima kot osrednji cilj ohranjanje in dostop do knjižničnega gradiva. Med aktivnosti knjižnice spada tudi skrb za varnost,« je povedal v.d. direktorja Caburlotto, ki je službo nastopil 1. maja. Treba je bilo razpisati dela. Osnovna vrednost naročila znaša 962.358 evrov (brez DDV), celoten projekt pa je vreden približno 1,4 milijona evrov. Cene v gradbeništvu so se že spomladi strmo vzpenjale. Razmislili so, da bi jih razdelili v več sklopov, vendar to ni bilo izvedljivo. Zato so raje počakali, ministrstvo pa je medtem na podlagi novega deželnega cenika knjižnici namenilo dodatnih 285.000 evrov. V nadaljevanju sta arhitekt Manfredi in inženir Delpin razložila, česa se bodo med deli lotili.

V osnovi gre za namestitev novega, modernejšega sistema za gašenje požarov ter za ločevanje in izoliranje prostorov knjižnice, s katerim bi se v primeru požara preprečilo njegovo širjenje. Dela bodo v veliki meri zadevala prostore knjižnice, v katerih hranijo arhivsko gradivo. Za uporabnike knjižnice naj dela torej ne bi imela posebnih posledic. Popravljali bodo tudi prostore čitalnice, zaprtje pa naj bi bilo časovno zelo omejeno. »Občutiti bo predvsem posledice gradbenih del. Nekatere zidove bomo namreč prilagodili tako, da bodo odpornejši proti požarom. Večji del posega pa bo zadeval električne napeljave in ne bo tako kompleksen,« je povedal Delpin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava