Sobota, 26 november 2022
Iskanje

EPK velik izziv tudi za gostince, hotelirje in trgovce

V prejšnjih dneh so se na sestanku z županom zbrali predstavniki stanovskih organizacij

Gorica |
23. nov. 2022 | 8:10
Dark Theme

Številni turisti, ki bodo Gorico in Novo Gorico obiskali za Evropsko prestolnico kulture, bodo morali najti primerne storitve in kakovostne nastanitvene objekte. Samo na ta način se bodo v prihodnjih letih na Goriško tudi vrnili. To pa je eden izmed najvažnejših izzivov, vezanih na EPK, ki bo svoj višek doživela leta 2025. Izziv bo uspešen samo v primeru, da bodo k njegovi uresničitvi prispevali prav vsi akterji.

RAZMIŠLJANJE NA 360 STOPINJ

Tako je bilo slišati na srečanju, ki ga je goriški župan Rodolfo Ziberna sklical v prejšnjih dneh; ob njem je bil odbornik za turizem Luca Cagliari, sodelovali pa so predstavniki trgovcev zveze Ascom. Prisotna sta bila njihov predsednik Gianluca Madriz in direktorica Monica Paoletich; za zvezo Confartigianato je bil navzoč podpredsednik Giuliano Grendene, svojo vizijo je predstavil tudi generalni tajnik Trgovinske zbornice Pierluigi Medeot.

Srečanju so prisostvovali koordinatorji raznih stanovskih organizacij, tako da je bilo mogoče celostno razmišljati o ustrezni pripravi teritorija. Izraženo je bilo upanje, da bo izreden projekt, kot je EPK, pravi pozitivni preobrat za turistično gospodarstvo v tem prostoru.

SNUJEJO INFORMATIVNI PORTAL

Goriški župan Rodolfo Ziberna je poudaril, da je to bilo prvo izmed številnih srečanj. Pripravlja se namreč neke vrste stalno omizje, na katerem bodo načrtovali in delili projekte, ki bodo že od leta 2023 ustvarjali vzdušje Evropske prestolnice kulture. Beseda je tekla o gostinskih lokalih in nastanitvenih obratih. Izkazalo se je, da je nujno najprej pripraviti in uresničiti informativno kampanjo za turiste: potrebno bo deliti vse informacije o značilnostih ter odpiralnih časih vseh gostinskih objektov. Jasno je, da Gorica in Nova Gorica skupaj ne bosta mogli zadovoljiti vsega povpraševanja, ki se bo nedvomno pokazalo. Nujno potrebno bo zato gojiti odnos z Deželo, posebej z agencijo Promoturismo, za boljšo koordinacijo sistema nastanitev. Na tem se deloma že dela.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava