Ponedeljek, 15 julij 2024
Iskanje

Intelektualec, ki je bil tudi maneken

Predstavili novo knjigo o vsestranskem rojaku Venu Pilonu

14. nov. 2022 | 10:19
Dark Theme

Pri Slovenski matici, ki je leta 1965 izdala avtobiografijo Vena Pilona Na robu, so se letos poklonili ajdovskemu slikarju še s knjigo Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij: Veno Pilon med podobo in besedo. Knjiga predstavlja Vena Pilona ne le kot slikarja in fotografa, temveč tudi kot pesnika, esejista in pretanjenega premišljevalca. Spremljevalni besedili in izbor Pilonovih slik, esejev in pesmi sta dr. Irene Mislej in dr. Miklavž Komelj zasnovala kot preplet avtorskih esejev o Pilonovem življenju, razpetim med rodno Slovenijo, Parizom in drugimi evropskimi mesti, ter njegovega dela, ki zrcali nemirnega in ustvarjalnega duha.

Delo, ki so ga v torek zvečer predstavili v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini (z Mislejevo in Komeljem se je pogovarjala Maja Marinkovska), prinaša Pilonove najbolj reprezentativne eseje, prvič v takem obsegu pa lahko prebiramo tudi njegove pesmi. Besedila dopolnjujejo celostranske reprodukcije Pilonovih slik in fotografij ter manjše reprodukcije, ki kot medbesedilne vinjete spremljajo tekste. Kot pojasnjuje dr. Miklavž Komelj, eden od avtorjev obsežnega dela na več kot 200 straneh, je naslov knjige pravzaprav začetek ene najbolj povednih Pilonovih pesmi. V njej poskuša Pilon reflektirati neko dvojnost, notranjo napetost, razklanost, ki jo čuti v sebi in jo povezuje že z okoliščinami svojega rojstva, dvema različnima narodoma, ki sta se mešala v njem. Oče Domenico je bil namreč Furlan, mati Urška pa Vipavka. »Rodil se je v zgodovinsko zelo prelomnem obdobju, zato se je ves čas zavestno postavljal na pozicijo dvojnosti, nenazadnje je tudi svojo avtobiografijo naslovil Na robu.

Monografijo Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij: Veno Pilon med podobo in besedo bodo v sredo, 16. novembra, ob 17. uri predstavili tudi v Katoliški knjigarni na goriškem Travniku. Govorila bosta Irene Mislej in Miklavž Komelj, ki sta k monografiji prispevala obsežni spremni besedili. Dogodek bo vodila Nada Šumi. Srečanje prireja Katoliška knjigarna v sodelovanju s Slovensko matico.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava