Sobota, 16 november 2019
Iskanje

Mala invazija velikih kobilic

Odlične letalke sivkastorjave barve so dolge tudi 9 centimetrov

19. okt. 2019 | 12:05
Dark Theme

Nekdaj so bile kobilice huda nadloga, saj so uničevale pridelke na njivah, posebej tam, kjer so se prekomerno razmnožile. V nekaterih deželah se še zmeraj soočajo z velikimi roji, ki se tudi zelo hitro premikajo, saj so živalice opremljene s krili. Kobilice v naših krajih so prebivalke travnikov, vrtov in njiv. Občasno se spravijo tudi na okrasne rastline. Živalice smo v naših krajih sprejeli kot del ekosistema.

Letos se je namnožila posebna vrsta. Pozornost zbuja zaradi velikosti in je odlična letalka. Je sivkastorjave barve s tremi črnimi programi na zadnjem paru nog. Živalice so dolge okrog 7/8 centimetrov, naletimo pa tudi na večje primerke. Take (vele)kobilice smo občasno videvali že v prejšnjih letih, letos pa njihovo prisotnost lahko opredelimo kot malo invazijo. Posledica vremenskih sprememb?

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo