Sreda, 26 junij 2019
Iskanje

Mineralna volna povzroča raka?

Ni nevaren samo azbest ...

14. jan. 2019 | 6:05
Dark Theme

»Azbest je odgovoren za smrt mnogih ljudi, potrebnih pa je bilo 25 let, da so ugotovili njegovo nevarnost, in dodatnih 20 let, da so ga prepovedali. Danes je treba posebno pozornost nameniti mineralni volni H351, saj gre za rakotvorna vlakna druge kategorije. Sumi se, da vdihovanje vlaken mineralne volne povzroča raka, a jo še vedno na veliko uporabljajo.«

Tako opozarja Luciano Francovig, bivši delavec tržiške ladjedelnice in sindikalist, ki je skupaj s številnimi drugimi Tržičani v prvi vrsti v boju za pravice izpostavljenih azbestu in za zagotovitev varnosti delavcev. Po prepovedi azbesta so v raznih proizvodnih procesih začeli na veliko uporabljati mineralno volno, ki je cenejša in zato zagotavlja izredno visoke zaslužke. Francovig je prepričan, da bi morali večjo pozornost nameniti lastnostim mineralne volne, raziskati je treba njene značilnosti in preprečiti, da bi se ponovila tragedija, kakršno je na Tržiškem povzročil azbest. »Politika se je v zadnjih letih zelo podrobno ukvarjala z materiali, ki so nadomestili azbest, pri nas pa to vprašanje ni bilo deležno zadostne pozornosti. Vsi molčijo, čeprav so drugod po Italiji že opravili vrsto medicinskih raziskav. Tudi v naših krajih je treba zato posvetiti pozornost vprašanju nevarnosti mineralne volne in preveriti, v kakšnih pogojih jo uporabljajo delavci. Obenem je treba tudi ugotoviti, katere materiale so uporabili za izolacijo javnih poslopij,« še opozarja Luciano Francovig.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo