Četrtek, 08 junij 2023
Iskanje

»Minister naj ukrepa«

Senatorka Tatjana Rojc opozarja na kadrovsko podhranjenost goriškega sodišča

Gorica |
30. dec. 2022 | 13:46
Dark Theme

V »bitko« za goriško sodišče se podaja tudi slovenska senatorka Tatjana Rojc. Z vprašanjem, ki ga je naslovila na pravosodnega ministra Carla Nordia, je opozorila na hudo kadrovsko stisko, ki že dalj časa pesti sodnijo v Saurovi ulici in zaradi katere se je osebje pred dobrim mesecem soglasno odločilo za začetek stavkovnih aktivnosti. Prve dni decembra je na prefekturi potekalo zasedanje omizja za poravnavo, na katerem pa ni prišlo do premikov: zato se je v prejšnjih dneh skupščina zaposlenih odločila, da za posredovanje zaprosi predsednika Dežele Furlanije - Julijske krajine Massimiliana Fedrigo, ob tem sredi januarja načrtujejo protestni shod pred sodno palačo.

Prizadevanja sindikatov in zaposlenih podpira tudi senatorka iz vrst Demokratske stranke Tatjana Rojc, ki je pristojnega ministra pozvala k takojšnjemu ukrepanju oz. zapolnitvi kadrovskih vrzeli, ki sodišču onemogočajo, da bi nemoteno delovalo. »Minister naj pove, koliko zaposlitev bodo prinesli načrtovani razpisi in koliko kadrov bodo namenili goriškemu sodišču,« je dejala Rojčeva.

Pomanjkanje osebja je na goriškem sodišču hud problem. V raznih uradih naj bi namreč bilo skupno zaposlenih 38 ljudi, v resnici pa jih je samo 22, od katerih sta dve uslužbenki na porodniškem dopustu, ena oseba pa je že dalj časa na bolovanju. Dejansko je v uradih 19 zaposlenih, torej za polovico manj od predvidenega.

Na tožilstvu so razmere še hujše: moralo bi imeti 29 zaposlenih, v službi pa je samo 11 oseb, od katerih je ena odsotna zaradi poškodbe, druga pa je na bolovanju. Za delovanje uradov tožilstva tako skrbi tretjina predvidenega osebja. Zgovoren je tudi podatek, da na tožilstvu višjih strokovnih uradnikov ni, imeti pa bi jih morali štiri.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava