Nedelja, 21 julij 2024
Iskanje

Na Goriškem prijeli več preprodajalcev drog

V zadnjem mesecu so novogoriški kriminalisti izvedli več hišnih preiskav

28. jul. 2023 | 16:47
Dark Theme

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Nova Gorica so v tem mesecu izvedli več hišnih preiskav pri osumljencih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog ter jih prijeli. Samo letos so zabeležili pet dogodkov, v katerih se je sedem mlajših oseb predoziralo z uporabo različnih prepovedanih drog, ena med njimi je umrla.

Vse te osebe so potrebovale nujno medicinsko pomoč, večina med njimi je bila mlajših od 20 let.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marino Pangos je v današnji izjavi povedal, da so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica 18. julija skupaj z novogoriškimi kriminalisti opravili hišno in osebno preiskavo pri 46-letnem moškem, ki je neprijavljen prebival v enem od naselij na območju občine Ajdovščina. V hišni preiskavi so mu zasegli več različnih snovi, med drugim okoli 300 gramov heroina, okoli 30 gramov metamfetamina, gotovino ter elektronske naprave in nosilce elektronskih podatkov. Naslednjega dne so ga s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor.

V ponedeljek pa so v popoldanskih urah med nadzorom cestnega prometa v Idriji ustavili 37-letnega voznika osebnega avtomobila ter v okviru kontrole v vozilu zaznali različne ovoje ter snovi, za katere je obstajal sum, da gre za prepovedano drogo. Osumljencu so začasno zasegli osebni avtomobil in mu odvzeli prostost. V predkazenskem postopku so po navodilih Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici pri osumljencu izvedli tudi hišno preiskavo.

V okviru hišne preiskave na osumljenčevem neprijavljenem naslovu na območju PU Ljubljana so mu zasegli nekaj manj kot 110 gramov prepovedane droge hašiš, okoli 30 gramov kokaina, preko 80 gramov heroina, 78 gramov tablet prepovedane droge MDMA, najmanj 350 gramov prepovedane droge konoplja, različen pribor oz. pripomočke za preprodajo prepovedane droge, večjo količino cigaret, nosilce elektronskih podatkov ter približno 17.000 evrov gotovine. Pri osumljencu so našli tudi prepovedano strelivo, zaradi katerega bo uveden ločen prekrškovni postopek.

V osebnem avtomobilu pa je osumljeni prevažal nekaj manj kot 200 gramov hašiša in deset gramov heroina, raznovrstne snovi in tekočine, za katere še ugotavljajo, ali so na seznamu prepovedanih drog. V četrtek je bil priveden pred preiskovalnega sodnika novogoriškega sodišča, ki je zanj odredil pripor.

Pangos je povedal še, da so letos do 26. julija na območju PU Nova Gorica obravnavali skupno 78 (lani 73) kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog in sicer 67 (lani 71) kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter 11 (lani dve) kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog. Letos je bilo zaznanih še 71 (lani 66) prekrškov po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava