Torek, 29 november 2022
Iskanje

Nov park v dolini Korna nared do konca leta

Dela vsekakor napredujejo; zgradili bodo tudi športni park za skejterje

Gorica |
15. maj. 2022 | 7:15
Dark Theme

Dela v parku doline Korna se bodo po zadnjih napovedih zaključila predvidoma do konca leta. Kljub zamiku približno šestih mesecev glede na začetni načrt nastaja v osrčju goriškega mestnega središča obsežna in lepo urejena zelena površina. Krožna pot, ki bo povezala oba dela parka – na tej in na oni strani Drevoreda Oriani – ima zdaj že nameščene stranske robnike; za zgornjo plast, ki bo primerna tudi za kolesarjenje, bodo poskrbeli v prihodnjih mesecih.

Obsežni projekt preureditve parka bodo v prihodnjih mesecih dopolnili s spremembo načrta, ki vključuje veliko manjših, vendar za bodoče uporabnike parka ključnih elementov. Med drugim bodo zgradili oba mostička čez potok Koren, ki bosta omogočala prehajanje z enega brega na drugega, in poleg tega še predor pod drevoredom Oriani, ki bo povezoval oba dela parka. Sprememba načrta predvideva tudi gradnjo kolesarskega poligona, ki ga mladi poznajo z nazivom »pump track«, in parka za skejterje. Načrt za le-tega je pripravilo slovensko podjetje, ki je v Novi Gorici že poskrbelo za tamkajšnji skate park. Poleg specializiranega podjetja so se načrtovalci o novem skate parku posvetovali tudi z mladimi skejterji, ki se sicer družijo in uporabljajo prostore pod ločniškim mostom. Ko bodo tega morali porušiti iz varnostnih razlogov, bo ta prostor seveda zmanjkal, goriški ljubitelji tega športa pa bodo imeli na voljo nov park v dolini Korna.

Poleg poti ob Kornu v sklopu spremembe načrta pripravljajo še dve stezi: ena bo povezovala vhod ob koncu Drevoreda Colombo s tistim v Ulici Guado, za razliko od ostalih stez pa bo v celoti v senci, saj se bo vila skozi gozd. Drugo pot, ki že prihaja na dan, pa pripravljajo pod Drevoredom Oriani. Kdor bo parkiral v tamkajšnjem brezplačnem parkirišču bo lahko prečkal cesto in se po gozdni stezi priključil na krožno pot. Drugače bo lahko tudi uporabil vhod v park pri Ulici Boschetto, tik ob bližnjem šolskem zavodu Cossar-Da Vinci. Vhodov bo vsaj šest, z vseh strani, kar bo pomenilo, da bo park ob možnosti sprehajanja in rekreacije tudi koristen za prehajanje iz enega dela mesta v drugega.Skupno dvanajst hektarjev zelene površine so začeli urejati pred kakim letom, ko so morali najprej temeljito očistiti in odstraniti veliko zelenja, kar za tri hektarje. Rastline, ki so jih odstranili, so bile tujerodne invazivke. V sklopu urejevanja parka, napovedujejo, bodo posadili šesto avtohtonih dreves, kar je približno število dreves, ki so prisotna v parku Basaglia.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava