Ponedeljek, 30 januar 2023
Iskanje

Občina sprožila postopek za akcijski načrt za energijo

Po večletnem zatišju in glasovalni pobudi opozicije

Gorica |
26. nov. 2022 | 10:25
Dark Theme

Na goriški občini so sprožili postopek za pripravo akcijskega načrta za trajnostno energijo. Na predlog Francesca Del Sordija, ki je odgovoren za okolje, je v četrtek občinski odbor odobril sklep, ki bo omogočil, da se bo zadeva končno premaknila z mrtve točke.

Da goriška občina zamuja s pripravo načrta za povečanje energetske učinkovitosti stavb v javni in zasebni lasti, znižanje izpustov toplogrednih plinov ipd., so okoljevarstveniki že večkrat opozorili. Predstavniki raznih društev in ustanov so zato pred nekaj tedni podprli glasovalno pobudo, s katero je občinski svetnik liste Noi Mi Noaltris GO Andrea Picco nameraval spodbuditi občino, naj sprejme okoljski plan. O glasovalni pobudi bi sicer morali razpravljati že na prejšnjem zasedanju občinskega sveta, vendar je točka izpadla, češ da jo je občinski funkcionar »pozabil« uvrstiti na dnevni red, zato naj bi bilo o njej govor na prihodnji seji. Del Sordi pa po četrtkovem sklepu poudarja, da o glasovalni pobudi ne bo več treba razpravljati, saj so po njegovem mnenju s sprožitvijo postopka za pripravo akcijskega načrta odgovorili na poziv, na katerem je osnutek resolucije slonel. Občinska svetnica liste Noi Mi Noaltris GO Eleonora Sartori razmišlja ravno nasprotno: večina bi morala vseeno podpreti glasovalno pobudo, saj bi tako dokazala, da deli mnenje njenih številnih podpornikov glede potrebe po večji pozornosti do okolja in podnebnih sprememb.

»Končno smo se spet začeli ukvarjati z vprašanjem, ki mi je zelo pri srcu. S četrtkovim sklepom smo ponovno sprožili postopek, ki je svojčas doživel zastoj zaradi raznih težav knjigovodske in organizacijske narave,« pravi Del Sordi. Na očitke o zamudi odgovarja, da bi danes morali skoraj v celoti posodobiti akcijski načrt, če bi ga pripravili pred leti. »Nova evropska zakonodaja, na katero se sklicuje pakt županov, h kateremu smo svojčas pristopili, danes postavlja še višje cilje kot pred leti. Poleg tega danes dežela zagotavlja finančno pomoč za pripravo akcijskega načrta in sploh so pogoji za občine zaradi spremenjenih deželni in državnih zakonov veliko ugodnejši,« pravi Del Sordi. Zakaj pa goriška občina na tem področju doslej ni sodelovala z Novo Gorico? »Sodelovanje, ki doslej ni bilo mogoče zaradi različne hitrosti pri vodenju postopkov, bo možno po sprejetju načrta,« odgovarja Del Sordi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava