Torek, 28 november 2023
Iskanje

Pri gabrskem društvu usposobljeni za reševanje življenj z defibrilatorjem

Triuri tečaj je vodil Damiano Devetti

Gabrje |
16. jun. 2023 | 9:52
Dark Theme

Zaradi nenadnega srčnega zastoja v Italiji vsako leto umre približno 70.000 ljudi, kar predstavlja 10 odstotkov vseh smrti. Defibrilator je medicinski pripomoček, ki lahko odločilno pripomore k zmanjšanju teh številk, lahko pa ga uporabljajo le osebe, ki so opravile tečaj BLSD (Basic Life Support Defibrillation).

V Italiji je aparat poznan s kratico DAE, v Sloveniji pa s kratico AED. Z električnimi sunki in ustrezno masažo srca spodbudi srčni utrip in posledično pretok krvi, kar lahko reši človeško življenje.

V primerjavi s skandinavskimi državami Italija krepko zaostaja tako po številu defibrilatorjev kot po številu usposobljenih oseb za njihovo uporabo.

Pri slovenskem kulturnem društvu Skala v Gabrjah, kjer vsako leto prirejajo nogometni turnir, so se zato odločili za organizacijo tečaja, ki ga izvaja združenje Fraternità di Misericordia della Bassa Friulana, ki deluje pod okriljem deželne Civilne zaščite. Triurni tečaj je na sedežu gabrskega društva vodil dr. Damiano Devetti, udeležilo pa se ga je šest tečajnikov, in sicer Igor Florenin, Mariza Florenin, Sebastiano Menis, Fabio Fabretto in Edoardo Sambo za KD Skala, pridružil pa se jim je tudi Marino Marsič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava