Sreda, 24 april 2024
Iskanje

S pomočjo psičke Lune postajajo vse boljši bralci

Beremo s tačkami pomagačkami tudi v Bračanu

5. maj. 2022 | 10:36
Dark Theme

Letos je na pobudo staršev prvega razreda osnovne šole Ludvika Zorzuta v Bračanu stekel program Beremo s tačkami pomagačkami. To je program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu. Psička Luna, ki je vključena v program R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs), je izšolan terapevtski pes in je skupaj s svojo vodnico Cvetko Gorjan obiskoval bračanske prvošolčke kot poslušalec otrok, ki berejo.

Bistvo programa je v tem, da otroka posluša kuža, ki je potrpežljiv, ne kritizira in se ne posmehuje. Otrok se zato laže sprosti, saj čuti mehek kožušček in toploto svojega poslušalca. V mirnem okolju nastane zaupno vzdušje. Ker otrok ni napet, bere laže kot sicer, veseli se branja in je notranje motiviran za to dejavnost. Ko naslednjič vzame v roke knjigo, je zato bolj samozavesten, socialno spretnejši, manj ranljiv, kar pripomore k bolj tekočemu branju. Dolgoročen cilj je pomagati otroku do te mere, da zmore gladko brati vrstnikom in drugim poslušalcem.

Mladi bralci iz Bračana se s psičko Luno srečujejo entrat mesečno. Na začetku srečanja jo pobožajo in ji povedo kaj o sebi. Kužku berejo zelo različni otroci, nekateri so odlični bralci, nekateri pa imajo težave. Otrok ob koncu branja Luni ponudi priboljšek, ga poboža, kuža pa mu ponudi tačko. Da bi spodbudila še branje doma, je Cvetka Gorjan otrokom podarila knjižni znak s fotografijo novega pasjega prijatelja.

Učenci se veselijo ponovnega srečanja z Luno in komaj čakajo naslednji obisk. Zadnjič so ob kamišibaju navdušeno predstavili tudi Kosovelovo pesem Naš prašiček. Sedaj Luni že prebirajo besedila z malimi tiskankami, ki so jih komaj usvojili in so ponosni na svojo bralno spretnost.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava