Nedelja, 05 februar 2023
Iskanje

S prižigom lučk se začenja praznično dogajanje

V petek, 2. decembra, ob 17. uri bodo na Bevkovem trgu v središču Nove Gorice nastopili Čuki

30. nov. 2022 | 9:44
Dark Theme

S prižigom prazničnih luči in nastopom skupine Čuki se bo v petek, 2. decembra, ob 17. uri na Bevkovem trgu v središču Nove Gorice začelo veselo praznično dogajanje. Moči so tokrat združili novogoriška mestna občina, Javni zavod GO! 2025, številni javni zavodi in nevladne organizacije s področja kulture ter Supernova, ki bo pred nakupovalnim centrom na Prvomajski ulici postavila drsališče.

Nova Gorica bo tudi letos praznično okrašena, in sicer zlasti središče mesta ter vpadnice v mesto. »Številni starejši občani, starši in otroci, ki jih srečujem na ulici, tako iz podeželskega okolja kot iz mesta, me utrjujejo v odločitvi, da naj bo mesto okrašeno. V času negotovosti zaradi razmer v svetu in splošne draginje je toliko bolj pomembno, da naša srca odpremo sočutju in dobri volji,« poudarja novogoriški župan Klemen Miklavič. Posebnost letošnjega praznovanja bo povezovanje s sosednjo Gorico, za katerega so posebej poskrbeli v Javnem zavodu GO! 2025. Prebivalci somestja bodo v duhu povezovanja na poti k EPK 2025 prvič sočasno obveščeni o prazničnem dogajanju v obeh mestih. Dogajanje v Novi Gorici se bo sicer začelo v petek, 2 decembra, ob 17. uri s prižigom lučk in Miklavževim sejmom med 11. in 20. uro v avli Kulturnega doma Nova Gorica. Na ta dan bo na Bevkovem trgu odprl svoja vrata »Goriški hram«, ki bo obiskovalce razvajal s hrano in pijačo iz lokalnega okolja. V petek bo začelo obratovati tudi drsališče na zunanjem prireditvenem prostoru pred Nakupovalnim centrom Supernova Mercator Nova Gorica na Prvomajski ulici.

Med novostmi naj omenimo praznični park za otroke in mlade pri Bevkovem spomeniku, za katerega bo poskrbel Mladinski center Nova Gorica. Za praznične ponedeljčice med 17. in 19. uro so poskrbeli na Zvezi prijateljev mladine Nova Gorica, Humanitarno društvo Kid Nova Gorica, Karitas Nova Gorica, Rdeči križ in Karitas iz sosednje Gorice pa v torek, 6. decembra, med 15. in 17. uro organizirajo miklavževanje za otroke z obeh strani meje na Trgu Evrope. V torek, 13. decembra, ob 16. uri prirejajo Pohod z lučkami, ki se bo začel na Bevkovem trgu, v nedeljo, 18. decembra, pa se od 17. ure dalje na Trgu Evrope obeta prav poseben dogodek v pričakovanju Evropske prestolnice kulture 2025 z naslovom »Vedno bližje GO! 2025 (dve mesti, ena zabava)«. V prostorih nekdanjega Avdio-video centra na Bevkovem trgu se bo med 20. in 30. decembrom v organizaciji Društva humanistov Goriške odvijal knjižni sejem Knjige pod jelkami, literarni program pa bo ponovno zasedel tudi bodoče Knjigotrško središče na Delpinovi ulici med 20. in 23. decembrom.V zadnjem tednu decembra se bo na Bevkovem trgu zvrstilo več koncertov, in sicer: Ikebana (23. decembra), Ideali (25. decembra), Remember DJ Cvere (26. decembra), Primavera (28. decembra) in Parni valjak Tribute (29. decembra). Koncertni teden bo zaokrožil koncert Jana Plestenjaka na najdaljšo noč v letu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava