Ponedeljek, 12 april 2021
Iskanje

Spodbujajo k branju in uživanju v naravi (video in foto)

V Sovodnjah namestili dve knjigobežnici

5. mar. 2021 | 11:08
Dark Theme

Na sotočju Soče in Vipave so že pred enim letom postavili leseno hišico, v kateri so knjige. Vsak si jih lahko ogleda in izbere tisto, ki ga najbolj zanima; zatem jo lahko prelista na eni izmed klopi, ki so jih namestili pod senco tamkajšnjih dreves. Knjigo lahko tudi odnese domov, v tem primeru naj bi v hišici pustil eno izmed svojih.V kulturnem društvu Sovodnje deluje skupina nordijske hoje, ki se je pred enim letom odločila, da bo uredila območje na sotočju Soče in Vipave. Očistili so pot, ki jo je ponekod zaraščalo rastlinje, zatem so namestili leseno hišico s knjigami in nekaj lesenih klopi. »Včasih pridejo starši, sedejo pod drevesa in svojim otrokom prebirajo slikanice, ki jih hranimo v naši hišici,« zadovoljno poudarja Rudi Petejan, eden izmed članov skupine nordijske hoje in kulturnega društva Sovodnje.

Člani kulturnega društva Sovodnje so še eno hišico s knjigami v sodelovanju z občinsko upravo namestili v občinskem parku nasproti telovadnice. Obe hišici je izdelal domačin Marko Butkovič, tisto v parku je okrasila njegova hčerka Jasmin, medtem ko je za predlog za njuno postavitev poskrbela njegova žena Patricija Cingerli. Podobne hišice, ki jim sicer pravijo knjigobežnice, je opazila v raznih krajih po Sloveniji, nakar je ugotovila, da so razširjene po celem svetu. Prve so pred leti postavili v Združenih državah Amerike, kjer so jim posvetili tudi spletno stran; na njej je seznam številnih knjigobežnic, ki so razpršene po najrazličnejših državah. Na spletni seznam bi radi vključili tudi sovodenjski knjigobežnici, nakar bi jim ameriško združenje poslalo mali registrski tablici, ki bi ju namestili na hišici.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo