Četrtek, 09 julij 2020
Iskanje

»Starše bi bilo treba spoditi iz šol«

Umberto Galimberti je v Gorici govoril o nelagodju mladih v sodobni družbi

Gorica |
1. nov. 2019 | 10:12
Dark Theme

Predavanje filozofa in psihologa Umberta Galimbertija v Verdijevem gledališču je v sredo bilo najbrž neponovljiv vrhunec v nizu zanimivih prireditev 2. Festivala AlienAzioni. Goričani so trumoma prihiteli poslušat morda največjega italijanskega živečega misleca in do kraja napolnili prostoren parter dvorane.

Galimberti je že v uvodnih stavkih brez vsakršnega olepšavanja ali dobrikanja publiki posegel v srž teme večera: Nelagodje mladih v obdobju nihilizma. Mladi so danes kulturni problem naše družbe, ki jim je odvzela prihodnost. Odtod njihova demotiviranost in depresivnost.

Kako iz tega nihilizma? Tako, da ga pogledamo naravnost v obraz, pravi Galimberti. Zanj je odgovoren naš družbeni ustroj, predvsem pa dve najpomembnejši vzgojni agenciji, družina in šola, ki sta obe v razsulu. Po eni strani starši nimajo časa, da bi res prisluhnili otrokom, po drugi strani pa so preveč zavetniški, tudi v odnosu do šole. Starše bi bilo treba spoditi iz šol in dovoliti otrokom, da se sami naučijo kljubovati drugim odraslim, je bil brezkompromisen Galimberti.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo