Ponedeljek, 08 julij 2024
Iskanje

Štirideset let delovanja praznovali slovesno in pristno

Moški zbor Skala je na gabrskem »borjaču« priredil koncert v znamenju slovenske narodne pesmi

Gabrje |
27. jun. 2023 | 8:21
Dark Theme

S prisrčnostjo in domačnostjo nabito prireditvijo so v Gabrjah v soboto proslavili štirideset let ustanovitve moškega pevskega zbora. Ob lepem in toplem vremenu ter z luno, ki je sijala nad prizoriščem, je slavnostni koncert zbora potekal »na borjaču«, na dvorišču gabrskega kulturnega doma, ki podobne večere gosti že veliko desetletij. Ena od glavnih rednih dejavnosti društva Skala je namreč prav organizacija vsakoletnega koncerta »Na borjaču«, ki v vasico ob Vipavi vedno pripelje številne pevske sestave od blizu in daleč.

Kot omenjeno so pevci svojemu štiridesetletnemu rojstnemu dnevu želeli vtisniti čimbolj domač pečat, ki je slonel na slovenski narodni pesmi. Pevsko prireditev so obogatili še s hudomušnostjo prepleteni povezovalni prizori v domačem gabrskem narečju. Glasova iz ozadja sta prispevala Katerina Citter in Robert Cotič.

Na praznovanje rojstnega dne gabrskega zbora je prišlo veliko krajanov, pa tudi prijateljev pevcev in nasploh ljubiteljev petja iz drugih krajev. Slavnostnemu koncertu je društvo nadelo naslov po znani slovenski koroški pesmi Kje so tiste stezice. In prav melodija te pesmi je uvedla večer. Na violino jo je zaigral Aljoša Saksida, sedanji pevovodja zbora Skala. Na prizorišče so pevci prišli iz ozadja. Oblečeni so bili v kmečka »pražnja« oblačila s klobuki na glavah. Dva sta na začetku sprevoda potiskala znamenito »burelo«, polno sena. Na prizorišče so seveda prikorakali s harmoniko in petjem ponarodele pesmi V dolini tihi.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava