Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

V Sovodnjah pozorni do starejših in mladih

Na slovesnosti ob občinskem prazniku župan Luca Pisk poudaril pomen krepitve medsebojne mreže zaupanja in sodelovanja

26. jun. 2023 | 8:25
Dark Theme

»Danes se želimo pokloniti vsem zaslužnim ženam in možem naše preteklosti, katerim gre naša zahvala, da smo lahko danes tu, obenem pa se zavezujemo, da bomo ponosno, pogumno in aktivno soustvarjali miroljubno, solidarno in pošteno družbo prihodnosti. Izzivov je veliko! Neznank tudi! Zato moramo dodatno okrepiti medsebojno mrežo zaupanja in sodelovanja. Vsi skupaj. Vsi za enega, eden za vse,« je poudaril sovodenjski župan Luca Pisk na slavnostni seji ob občinskem prazniku, ki je v petek, 23. junija, potekala v polni dvorani Kulturnega doma Jožefa Češčuta v Sovodnjah.

Župan je opozoril na številne izzive, med katerimi je staranje prebivalstva, pri čemer Občina Sovodnje ni izjema. V njej živi 478 ljudi, starejših od 65 let, 276 starejših od 75 let, 139 pa je vdov oz. vdovcev. Zato so se letos odločili, da bodo večjo pozornost posvetili prav starejšim osebam. K temu je dodal, da se je občina prijavila na deželni razpis za izhod iz osamljenosti in je za projekt prejela prispevek. Občina bo tudi organizirala delavnice za starejše in srečanja med ljudmi, a pri tem potrebuje pomoč vse skupnosti, je dejal župan, ki je tudi naštel infrastrukturna dela, kot npr. urejanje okolice nove osnovne šole v Sovodnjah, začetek gradnje novega otroškega vrtca, zaključek del za odstranitev arhitektonskih ovir na pokopališčih in namestitev novih svetil na nogometnem igrišču.

Na slovesnosti so tudi podelili priznanja zaslužnim občanom in društvom. Priznanje so prejeli moški pevski zbor Skala Gabrje za 40 let neprekinjenega delovanja, Marija Černic za dolgoletno sodelovanje pri športnem društvu Sovodnje, Ludvik Devetak za dolgoletno delo v sklopu Civilne zaščite in Drago Pisk za neutrudno delo pri pripravi sovodenjskega pusta. Posebno priznanje je župan poklonil Janezu Demšarju, predstavniku pobratene Škofje Loke. Bon za nakup kolesa sta prejela petošolca Gabrijel Simeoni in Jure Koglot, ki sta zmagala na natečaju za prometno vzgojo. Nagrado v obliki knjižice s cvetličnimi semeni pa je prejelo 12 novorojenčkov. Tako bodo v sovodenjski občini pridobili dodatne zelene površine za pašo čebel, kot vsako leto so obdarili tudi osemnajstletnike, ki so prejeli ključek z državno ustanovno listino in italijansko ustavo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava