Petek, 24 maj 2024
Iskanje

Vino, a ne samo

V soboto in nedeljo, 28. in 29. maja, bo na sporedu trideseta prireditev Odprte kleti

28. apr. 2022 | 11:25
Dark Theme

Po dvoletni okrnjeni dejavnosti zaradi epidemije koronavirusa bodo vinarji ustanove Movimento turismo del vino ponovno odprli svoje kleti vinskim navdušencem. V soboto in nedeljo, 28. in 29. maja, bo namreč na sporedu jubilejna trideseta izvedba prireditve Odprte kleti, na kateri bo sodelovalo kar 76 proizvajalcev vina iz cele Furlanije - Julijske krajine.

»Pred tridesetimi leti, ko se je prireditev prvič odvila, je bila klet zaprt prostor tehnične narave, v katerem je bila na prvem mestu proizvodnja vina. Vinarji so namreč neradi odpirali vrata obiskovalcem. Danes se je vse to spremenilo, saj so kleti postale temeljni del zgodbe vsakega proizvajalca, ki je še kako zanimiva za vinske navdušence,« je ob predstavitvi dogodka povedala Elda Felluga, ki ustanovi Movimento turismo del vino – organizatorki dogodka – predseduje celih dvajset let. Če je nekoč bil vinski turizem vezan le na goli proizvod, je še dodala, je danes vino prava odskočna deska za celotno deželno območje.

Na predstavitvi je bil prisoten Sergio Emidio Bini, ki je v deželni upravi odgovoren za turizem. »Dežela podpira tovrstne dogodke, v katere verjame. Treba je promovirati naše edinstvene lastnosti, ki se izražajo tudi v raznoliki kulturi vina: v dnevniku Corriere della Sera so se na primer že pojavili oglasi za promocijo znamke Io sono Friuli Venezia Giulia (Jaz sem Furlanija - Julijska krajina). Razvoj je sicer treba načrtovati, saj blagovna znamka in oglasi ne zadostujejo: vinarski svet bi najbrž potreboval kanček podjetniške miselnosti, po zaslugi katere bi lahko storil še dodaten korak naprej,« je poudaril Bini.

Tudi letošnja izvedba Odprtih kleti bo vse prej kot gola degustacija vina, saj se bodo po številnih lokacijah zvrstili raznovrstni dogodki, kot so na primer obiski kleti, sprehodi po vinogradih, kosila, večerje in glasbeni dogodki. Na Goriškem bo mogoče obiskati kleti vinarskih podjetij Crastin, Casa delle rose in Pascolo v Dolenjah, Polje v Krminu, Grad Rubije na Vrhu, Colmello di Grotta, Tenuta Villanova in Borgo Conventi v Fari, Vidussi in Villa Russiz v Koprivnem, Marcuzzi, Ivan Vogrič, Humar in Graunar v Števerjanu ter Castel San Mauro in Villa Vasi v Štmavru. Več informacij in rezervacije za posamezne dogodke so na voljo na spletni strani www.cantineaperte.info.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava