Sreda, 26 februar 2020
Iskanje

Vse več okuženih klopov, za cepljenje pa malo zanimanja

V današnjem Primorskem dnevniku več prispevkov o zajedavcih na Goriškem

Gorica |
23. maj. 2019 | 7:27
Dark Theme

Kljub še nestanovitnemu vremenu se z nastopom pomladi vse več ljudi v prostem času zateka v naravo. Redni sprehajalci pa so letos verjetno že opazili nadpovprečno število klopov, nadležnih zajedavcev, ki so med grmičevjem in na travnatih površinah aktivni vse do novembra. Če je njihov pik v večini primerov brez posledic, so tudi na Goriškem v zadnjih letih zabeležili nekaj primerov lymske borelioze, najbolj pogoste bolezni, ki jo prinašajo klopi. Na severnih predelih naše dežele sicer vsako leto beležijo tudi klopni meningoencefalitis (KME), ki ga ravno tako prenašajo nadležni zajedavci. Proti lymski boreliozi cepiva ni, zdravi se jo z antibiotiki, medtem ko je proti KME na voljo cepivo.

»K sreči smo lani zabeležili le en primer lymske borelioze. Goriška je za to bolezen endemična, kar pomeni, da je stalno prisotna in značilna za to območje,« so nam sporočili iz oddelka za higieno in javno zdravstvo pri zdravstvenem podjetju za Posočje in južno Furlanijo. V zadnjih desetih letih so v pokrajini zabeležili skoraj 60 okužb.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo