Sobota, 15 junij 2019
Iskanje

Z malimi dirkalniki so se odpravljali na tatinske pohode

Goriški policisti so jih razkrinkali

Gorica |
17. apr. 2019 | 13:11
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Goriški policisti so razkrinkali tolpo tatov, ki se je iz Astija v Piemontu odpravljala na tatinske pohode z malimi dirkalnimi avtomobili s »kloniranimi« registrskimi tablicami in vsakič različne barve. V Gorico so februarja lanskega leta prišli z avtomobilom Audi S1; ko so zapustili mesto, je bila na avtomobilu ena registrska tablica, potem ko so sile javnega reda isto vozilo skupaj z dvema avtodomoma en dan prej opazili v Gradežu. Preko registracije avtodomov so ugotovili, da sta njegovi lastnici ženski iz sintske skupnosti v Piemontu, katere pripadnike so v preteklosti večkrat obravnavali zaradi raznih kaznivih dejanj. Iz preverjanj se je izkazalo, da je »klonirana« registrska tablica, ki so jo uporabili za tatvino v Gorici, v resnici pripadala podobnemu avtomobilu bele barve in s črno streho, katere lastnik živi v Padovi in ni bil nikakor vpleten v dogodek, saj je bilo njegovo vozilo vseskozi doma.

Tolpa tatov se je 3. maja pojavila v kraju Feletto Umberto pri Vidmu; starejšo žensko so prepričali, da so vzdrževalci plinskega omrežja, nakar so iz njenega stanovanja ukradli nekaj zlata in denarja. Ko so jih policisti skušali ustaviti, so jim pobegnili po avtocesti s hitrostjo 240 kilometrov na uro. Nekaj tednov kasneje so se tatovi z avtomobilom tipa Volkswagen polo R6 v Bibioneju, od koder so se odpravili v Pordenon in Aviano, vendar so jim sledili policisti iz Benetk, ki so ob njihovem povratku pregledali oba avtodoma. Našli so 23.800 evrov v gotovini, nekaj zlatnine, povsem nove mobilne telefone, voki-tokije, svetilke, rokavice, oblačila in identifikacijsko kartico, na kateri je (v italijanskem jeziku) pisalo »Policijski poveljnik Andrea De Marchi). Policisti so ugotovili, da so tatovi registrske tablice »klonirali« s pomočjo nalepk. Zaseženih je bilo 487 že pripravljenih črk in številk; policisti so našli tudi že nekaj že pripravljenih tablic. Zraven kraja, kjer sta bila parkirana avtodoma, so tatovi pod nasipom ob reki Tilment skrivali nahrbtnik z brusilniki, raznim vlomilskim orodjem, mornarsko čepico; oprema je bila enaka tisti, ki so policisti zasegli v Portogruaru.

»Pri preiskavi smo sodelovali s kolegi letečih oddelkov iz Trsta, Benetk, Pordenona, Benetk in Astija,« pravi vodja goriškega letečega oddelka Claudio Culot, po katerem je ob koncu preiskovalnega dela goriški sodnik za predhodne obravnave odredil trem moškim - 30-letnemu B.A., 40-letnemu B.E.F. in 65-letnemu B.F. -, da ne smejo zapustiti svojega bivališča v Astiju med 23. in 7. uro ter da se morajo vsak dan zglasiti v krajevni karabinjerski postaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo